«Όχι πανικός, όχι φόβος για την υποπαραλλαγή της Ομικρον», λέει ο καθηγητής Πρασσάς

Advertisement
Για τη νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον μίλησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, τονίζοντας πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία.

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος αναφορικά με την παραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται ως Ομικρον 2. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική και επικίνδυνη είναι.

Εξήγησε ότι με την Ομικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Advertisement

Χαρακτήρισε, επίσης, την Ομικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά, καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Ομικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

«Δεν είναι ώρα για χαλάρωση»

Ο κ. Πρασσάς έστειλε επίσης το μήνυμα πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση», καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον η δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

«Ακόμα και με την Ομικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Πρασσάς.
Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement