Συντάξεις χηρείας τριών ταχυτήτων σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Μετά το κυβερνητικό αλαλούμ με την εγκύκλιο Τσακλόγλου και την απόπειρα περικοπής έως 269 ευρώ από την (δεύτερη) εθνική σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας φέρνει τροπολογία με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπίεση των συντάξεων λόγω θανάτου, ειδικά στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης (και) εξ ιδίου δικαιώματος.
Με βάσει την σχεδιαζόμενη διάταξη, η οποία θα έρθει σαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση:
-Η σύνταξη χηρείας στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου (θανόντος) θα καταβάλλεται μόνο σε όσους/ες δεν συνταξιοδοτούνται. Δηλαδή τη σύνταξη χηρείας θα παίρνουν όσοι δεν έχουν εισόδημα ή όσοι εργάζονται (δημόσιο ή ιδιωτικός τομέας)
-Στις περιπτώσεις εργασίας μετά την 3ετία η σύνταξη θα περικόπτεται στο 50% (δηλαδή θα καταβάλλεται το 35% της σύναξης του θανόντος). Έτσι, στην περιπτώσεις εισοδήματος (εργασία), ακόμη και για δημόσιο υπάλληλο που λαμβάνει μισθό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Εθνική σύνταξη από την ίδια πηγή-Δημόσιο), η εθνική σύναξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται: 268,8 ευρώ κατά την πρώτη 3ετία και 134,4 ευρώ ακολούθως.
-Αν ο/η δικαιούχος της παροχής (σύνταξης χηρείας) συνταξιοδοτείται, θα χάνει τα 268,8 ευρώ (πρώτη 3ετία, μετά την 3ετία σε περίπτωση αναπηρίας 67% ή αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα, οπότε δεν μειώνεται η σύνταξη πέραν του 70%) ή θα αποκόπτονται τα 134,4 ευρώ στις άλλες περιπτώσεις (συνταξιοδότησης του/της σύζυγοι εξ ιδίου δικαιώματος).
Οι περικοπές επανέρχονται
Εξάλλου, αυτός ήταν ο κυβερνητικός στόχος με την… πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο για τις περικοπές του τελικού ποσού της σύνταξης στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Προσπάθεια που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς επιχειρήθηκε η περικοπή των αποδοχών σε περίπου 50.000 χήρες/ους 5,5 χρόνια μετά την ψηφίσει του σχετικού νόμου 4387/16 (νόμου αναφοράς της εγκυκλίου).
Εκείνη η απόπειρα, να περικοπούν δηλαδή οι συντήξεις δια… εγκυκλίου, έπεσε στο κενό μετά τις αντιδράσεις, αλλά και τις κραυγαλέες αντιφάσεις που περιείχε καθώς επιχειρήθηκε διπλή παρανομία: Αφενός να ισχύσουν οι περικοπές από τον φετινό Ιανουάριο, αλλά να χαριστούν οι (δήθεν) αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις των προηγουμένων ετών. Και αφετέρου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, να ισχύσουν οι μειώσεις για αιτήσεις μετά την 1η/1/2022 (διαφορετικό στάτους εν σχέσει με τα δικαιούχους του παρελθόντος).
Δηλαδή, και στις δύο περιπτώσεις επιχειρήθηκε η αλά καρτ εφαρμογή ενός νόμου. Ενώ οποιαδήποτε τέτοια διακριτική μεταχείριση απαιτεί νόμο και αιτιολογική έκθεση (π.χ. περικοπή λόγω γενικότερου συμφέροντος) για να επιδεχθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας μια τέτοια ρύθμιση.
Έτσι, με την σχεδιαζόμενη τροπολογία θα προβλέπεται η μείωση των νέων συντάξεων χηρείας (σ.σ. για αιτήσεις από τη δημοσίευση του νόμου).
Παράλληλα εξετάζεται η διατήρηση της εθνικής σύνταξης (ότι εφαρμόζεται μέχρι σήμερα) στις περίπτωσης αναπηρίας και ορφανών τέκνων και από τους δύο γονείς (μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας).