Την Πέμπτη τελικά η συνεδρίαση των ειδικών για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Advertisement
Ο χιονιάς έφερε την αναβολή της συνεδρίασης των ειδικών του υπ. Υγείας. Στα κάγκελα οι επιχειρηματίες της εστίασης. Πότε αναμένεται άρση των μέτρων;

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έφερε την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και στην οποία θα αποφάσιζαν την παράταση ή την άρση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα.

Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες της εστίασης, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια βλέπουν τα καταστήματά τους να ανοιγοκλείνουν βρίσκονται στα κάγκελα. Δεν τους έφτανε η πανδημία, τους χτύπησε από τη Δευτέρα και ο χιονιάς. Περιμένουν με αγωνία την εισήγηση των ειδικών και την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και τη μουσική, η οποία έχει σταματήσει εδώ και ένα μήνα, δίνοντάς τους ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.

Η επιτροπή πιθανότατα θα συνεδριάσει αύρι, Πέπτη και η εισήγησή τους θα βασιστεί σε τρεις παράγοντες. Αρχικά στην πορεία της πανδημίας, στον ρυθμό που πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, αλλά και στην κακοκαιρία Ελπίδα που «χτύπησε» τη μισή χώρα.

Advertisement

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων, τα οποία είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
  • Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.
  • Απαγορεύεται η μουσική.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
  • Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.
  • Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Το πιθανότερο είναι πως από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου θα έρθει μία μερική άρση των μέτρων. Η χαλάρωση θα αφορά πιθανότατα πρώτα στην επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, όμως το ωράριο μέχρι τις 00:00 μάλλον θα παραταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη εικόνα για τους δείκτες της πανδημίας τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα. Σε ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, αυτά θα αφορούν το ενδεχόμενο επαναφοράς από τη Δευτέρα 31/1 της μουσικής στην εστίαση και το ωράριο λειτουργίας τους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement