Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Advertisement
Φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις που θα «γονατίσουν» την Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται και ένας «κεραυνοβόλος πόλεμος» από τη Ρωσία – Οι εκτιμήσεις για το πιθανό πλάνο επίθεσης του Πούτιν.

«Προετοιμαστείτε για πόλεμο»: Αυτό πιστεύεται ότι είναι το μήνυμα που ότι έδωσε ο Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν οι δυο τους συνομίλησαν αυτή την εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτιμούν ότι η εισβολή πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν οι ψυχρότερες θερμοκρασίες θα έχουν παγώσει το έδαφος, επιτρέποντας στα τανκς και το πυροβολικό του Πούτιν να κυλήσουν χωρίς να βουλιάξουν στη λάσπη.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει πως ο Ζελένσκι και οι στρατηγοί του έχουν μόλις λίγες εβδομάδες για να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Χωρίς αμφιβολία, το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο είναι το εξής: Πού θα επιτεθεί ο Πούτιν και ποιοι θα είναι οι στόχοι του;

Advertisement

Συνδυάζοντας αναλύσεις εμπειρογνωμόνων και πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, η Daily Mail εξέτασε τις πιθανές επιλογές και τους στόχους του Ρώσου προέδρου, από κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατάληψη λιμανιών και πυρηνικών σταθμών, μέχρι πολιορκία του Κιέβου και… «κεραυνοβόλο πόλεμο» σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι είναι η τακτική «κεραυνοβόλος πόλεμος»

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο όρος «κεραυνοβόλος πόλεμος» (lightening war) ή «Blitzkrieg» στα γερμανικά, αναφέρεται σε τακτική πολέμου που περιλαμβάνει ολοκληρωτική επίθεση στον εχθρό, με κύριο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, (όπως ταχύτατες προωθήσεις δυνάμεων στην εχθρική περιοχή με συντονισμένη ισχυρή υποστήριξη από αεροπορικές δυνάμεις). Ονομάστηκε έτσι επειδή οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις, , χτυπούσαν και ξάφνιαζαν τον αντίπαλο όπως ακριβώς ένας κεραυνός. Επινοήθηκε από τον Γερμανό στρατηγό Χάιντς Γκουντέριαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι πιθανοί στόχοι και το σχέδιο «πανικού»

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πού έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις του Πούτιν στα σύνορα της Ουκρανίας, τις στρατιωτικές επιλογές που μπορεί να εξετάζει ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς και τους βασικούς στόχους που πιθανότατα θα ακολουθήσει σε περίπτωση που επιλέξει να εισβάλει:

Advertisement

Οποιασδήποτε ρωσικής επίθεσης, είτε περιορισμένης είτε ολικής, είναι πιθανό να προηγηθούν κυβερνοεπιθέσεις ή επιθέσεις δολιοφθοράς, με στόχο τις εμπύρετες συνοριακές περιοχές της Ουκρανίας και τις βασικές υποδομές της χώρας. Έτσι, η Ρωσία θα έσπειρε το χάος καταστρέφοντας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνιών, δημόσιων μεταφορών, τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Advertisement

Κατά συνέπεια, αυτό θα πυροδοτούσε πανικό στον πληθυσμό της Ουκρανίας, θα οδηγούσε σε ελλείψεις τροφίμων και αγαθών, μαζικές αναλήψεις χρημάτων αλλά και φυγή πολιτών από τις ευάλωτες περιοχές.

Ο Ζελένσκι και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του ανησυχούν έντονα για το γεγονός αυτό, ωστόσο προέτρεψαν όλους τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ίσως, η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι θα είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία κινεί επί του παρόντος δυνάμεις με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Advertisement

Ο Πούτιν και ο εσωτερικός του κύκλος έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τα σχέδια για εισβολή. Ωστόσο, το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Πούτιν προέβαλε το επιχείρημα της «αμυντικής αποστολής», για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην περιοχή, οι οποίοι ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν από Ουκρανούς εθνικιστές. Έτσι, εγείρονται φόβοι ότι θα ξανακάνει το ίδιο και τώρα.

Πηγή/Χάρτης: Daily Mail

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement