Ακρίβεια: Σφραγίζει την πολιτική κόντρα – Σε νέο κλοιό ανατιμήσεων λόγω «Ελπίδας» τα νοικοκυριά

Advertisement

Τις τιμές και την κίνηση του πληθωρισμού έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» στο οικονομικό επιτελείο καθώς μια νέα έντονα ανοδική, σε κομβικούς κλάδους, κίνηση επηρεάζει καταλυτικά τους καθοριστικούς παράγοντες υλοποίησης του προϋπολογισμού. Αναπόφευκτα, το όλο θέμα, της ακρίβειας, ακόμη και της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συζήτηση για την πρόταση μομφής, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πάντως ακόμη κι εάν οι χειμερινές εκπτώσεις, αλλά και η ένταση των προσφορών από τις αλυσίδες λιανικές διαμορφώνουν ένα πρώτο «ανάχωμα», αυτό δε φαίνεται να αρκεί για να αλλάξει την τάση. Άλλωστε, ήδη οι τιμοκατάλογοι που καταφτάνουν στη λιανική είναι αυξημένοι από 5% έως και 20% έχοντας ενσωματώσει την έκρηξη του κόστους παραγωγής, λόγω ενέργειας και πρώτων υλών, που ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 είχε πάει στα ύψη.Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 134,5%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 45% και του πετρελαίου κατά 34,1%, οδήγησαν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,1% τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί υψηλό 10 ετών από τον Δεκέμβριο του 2010.

Η «Ελπίδα»

Σε όλα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί και η επίπτωση από την κακοκαιρία, που όπως κάθε ανάλογο φαινόμενο οδηγεί σε ελλείψεις, λόγω καταστροφών και εκτίναξη τιμών, στα φρέσκα προϊόντα και δη στα οπωροκηπευτικά.

Advertisement

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το στατιστικό δελτίο τιμών της Κεντρικής Αγοράς (ΟΚΑΑ), πριν ακόμη διαμορφωθεί η εικόνα από τις καταστροφές, δηλαδή με δειγματοληψία της Δευτέρας 24/1, οι αυξήσεις είναι εμφανείς. Έτσι η επικρατούσα τιμή στα αγγουράκια ήταν 2,30 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν μόλις 1 ευρώ. Τα κολοκύθια πωλούνταν προς 1,50 ευρώ, δηλαδή 0,20 ευρώ παραπάνω από πέρσι και 0,30 ευρώ ακριβότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα και στα κουνουπίδια, όπου η επικρατέστερη τιμή ήταν 1,10 ευρώ έναντι 0,43 ευρώ πέρσι, στις μελιτζάνες 2,80 ευρώ έναντι 2 ευρώ πέρσι και 1,80 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, στα μπρόκολα 1,60 ευρώ δηλαδή 1 ευρώ ακριβότερα από πέρσι.

Μιλώντας, δε, χτες στο MEGA και την εκπομπή Live news o Αλέκος Βάρσος Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, από όπου προέρχεται ένα μεγάλο ποσοστό των προμηθειών της Πρωτεύουσας σε λαχανικά, έκανε λόγο για μεγάλες καταστροφές, τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά και για αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές. Μάλιστα σημείωσε ότι οι καλλιεργητές καλούνται να ξαναστήσουν, ειδικά, τις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων αντιμετωπίζοντας μεγάλα κόστη στα υλικά που χρησιμοποιούν (ξυλεία, πλαστικό κτλ).

«Εμείς, βέβαια δεν προσπαθήσαμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε την κάθε έλλειψη εις βάρος του καταναλωτή, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε προσιτά επίπεδα. Θα υπάρξουν όμως σίγουρα αυξήσεις στις τιμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα γιατί δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της γενικότερης καταστροφής» τόνισε.

Advertisement

Διεθνής πίεση στις τιμές

Παράλληλα και οι διεθνείς τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδικές τάσεις λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την εφοδιαστική αλυσίδα, τα λιπάσματα, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Με βάση, δε, διεθνείς αναλυτές όπως του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ή του ειδικού τμήματος της Τράπεζας Πειραιώς για τα αγροτικά προϊόντα, μετά το ρεκόρ του 2021 δεν αναμένεται μια ευοίωνη πορεία το 2022. ‘Ήδη στα προθεσμιακά συμβόλαια για βασικά αγαθά, που επηρεάζουν μια σειρά άλλων προϊόντων ο τιμές κινούνται ανοδικά π.χ. σιτάρι (+20,34%), καλαμπόκι (+22,57%), ρύζι (+17,98%), ζάχαρη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement