Πρόταση μομφής: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση και άρωμα… εκλογών

Advertisement

Μέσα σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης, ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας κατά της Κυβέρνησης.

Ήδη, πρωτοκλασάτα στελέχη όλων των κομμάτων έδωσαν το στίγμα για την πορεία της συνεδρίασης, η οποία ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την απαρχή της -αγνώστου διάρκειας- προεκλογικής περιόδου. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν αύριο μετά τις 2 το μεσημέρι, ώστε -μαζί με τις παρεμβάσεις των υπουργών- ο κύκλος των ομιλιών να κλείσει στις 11 τη νύχτα για να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έκανε δεκτό το αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δοθεί ο μέγιστος δυνατός χρόνος στους βουλευτές να τοποθετηθούν. Ήδη μέχρι χθες το βράδυ είχαν γραφεί στη σχετική λίστα 220 ομιλητές.

Το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομιλώντας με «γαλάζιους» βουλευτές, τόνισε πως «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», σημείωσε.

Τα κυβερνητικά στελέχη, στις τοποθετήσεις τους, θα υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο και θα επιχειρήσουν τη σύγκριση της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη, των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «η πρόταση μομφής που καταθέσατε υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή σας στη Μάνδρα και το Μάτι». Όπως παρατήρησε, «μια συγγνώμη και από εσάς θα ήταν κέρδος για τη δημοκρατία».

Advertisement

Ως αιτίες της κίνησης Τσίπρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν το «αδιέξοδο» στο οποίο έχει βρεθεί από τα δημοσκοπικά χαμηλά του ΣΥΡΙΖΑ και στην εσωκομματική εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου. «Επι 2,5 χρόνια ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με διψήφια διαφορά από την ΝΔ και τώρα τελευταία αγωνιά μην βγει η επόμενη και τον δείξει τρίτο. Γι’ αυτό και κατέθεσε την πρόταση. Έτσι όμως δεν οικοδομούνται κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Από τις ομιλίες των υπουργών και των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης δεν θα λείψει η αυτοκριτική, με το σήμα να έχει δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ασφαλώς υπάρχει ανάγκη καλύτερου συντονισμού», αναγνώρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που μίλησε για «βαριές ευθύνες της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό», αλλά και για «αφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ «να πει έστω μια λέξη για τις βαριές ευθύνες μιας ιδιωτικής εταιρείας».

ΣΥΡΙΖΑ: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση – δίλημμα στο ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το στίγμα της παρέμβασής του στη Βουλή το έδωσαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου οι οποίοι “άνοιξαν” την τριήμερη συζήτηση ως βουλευτές του κόμματος που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Advertisement

Το “είναι επιτακτική ανάγκη να φύγετε τώρα” που είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το “αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα η πρόταση δυσπιστίας” της τομεάρχη Εργασίας, συνοδεύτηκαν από εκτενή περιγραφή της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Και οι δύο μάλιστα αναφέρθηκαν στις δικαστικές διώξεις τριών δημοσιογράφων, με την επισήμανση ότι χθες η γαλλική Le Monde είχε μεγάλη αναφορά για το θέμα αυτό.

Κατά τον σχεδιασμό, οι βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο σήμερα και αύριο θα εστιάζουν σε ξεχωριστούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η έμφαση θα δοθεί στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ και στα τραγικά αποτελέσματα που έχει στους θανάτους από covid, στην παιδεία, στα εργασιακά και στην ακρίβεια.

Δεδομένου ότι την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας την έδωσε η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μία κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους μία εβδομάδα πριν την έλευση της, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει ιδιαίτερα τη διάψευση μίας από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ: ότι ως κυβέρνηση θα πετύχει «την ασφάλεια” των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, καθώς επιχειρούσε σύγκριση με την τραγωδία στο Μάτι.

Advertisement

Αντίφαση ή “λύση Παπαδήμου’;

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα αποκρούσουν την κατηγορία ότι η θέση “ναι στην πρόταση δυσπιστίας – όχι σε εκλογές” είναι αντιφατική. Η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου έγιναν ακριβώς πάνω στην έξαρση της μετάλλαξης “Δέλτα” με 70-90 θανάτους σε ημερήσια βάση.

Σ’ αυτό το θέμα αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, εξηγώντας εκ νέου ότι η πανδημία δεν επιτρέπει προσφυγή στις κάλπες, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα του τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντως, όπως προχθές ο Νίκος Παππάς, έτσι και χθες ο κ. Τζανακόπουλος, έθεσε την παράμετρο των σχεδίων που τυχόν εξυφαίνονται για “λύση Παπαδήμου”, δηλαδή για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είπε: “αναγνωρίζετε την αντίφαση ανάμεσα στο “ναι στην πρόταση δυσπιστίας – όχι εκλογές; Εκτός και αν κάποιοι έχουν άλλες λύσεις στο μυαλό τους, όπως αυτή του 2011 που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στην κυβέρνηση Παπαδήμου”.

Advertisement

Απάντηση από τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ επ’ αυτού δεν έχει δοθεί ακόμα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement