Το ενεργειακό ράλι που οδήγησε σε ένα κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά απειλεί να εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με την κυβέρνηση να αναζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης. Τα στοιχεία της Eurostat για πληθωρισμό 5,5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» , καθώς έχουν διαψευστεί οι αρχικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παροδικότατα του φαινομένου.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η ακρίβεια τείνει να εξελιχθεί στο υπ/ αριθμόν ένα πρόβλημα, ενώ η οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσει και στην πολιτική σύγκρουση στο δρόμο προς τις κάλπες. Με τη μεσαία τάξη να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά των κομμάτων, οι καλές επιδόσεις στην οικονομία αποτελούν… προαπαιτούμενο για ένα καλό αποτέλεσμα στις κάλπες. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, που είχαν ποντάρει σε ένα αφήγημα μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και στην αναμέτρηση του 2019.
Δεδομένο είναι πως η πανδημία έριξε πίσω τα κυβερνητικά σχέδια για ελαφρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ωστόσο στόχος τώρα είναι να υπάρξει μια «αντεπίθεση». Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με στόχο οκτώ στα δέκα νοικοκυριά να καταβάλουν μικρότερα ποσά, ενώ από το συρτάρι βγαίνουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Το ενεργειακό πακέτο για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα πάρει παράταση, ενώ ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μειώσεων στο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Παράλληλα έχει ήδη ανακοινωθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ενώ η βαρύτητα δίνεται στην προσέλκυση επενδύσεων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, μιλώντας για αλλαγή σελίδας και εκπέμποντας μια εικόνα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα (ποντάροντας και σε μια καλή πορεία του τουρισμού φέτος). Ωστόσο η ευημερία των αριθμών – που φαίνεται στους αναπτυξιακούς ρυθμούς – δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται να ενισχυθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.
Στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί ότι πήρε ανεπαρκή μέτρα και μάλιστα με καθυστέρηση. Με δεδομένο πως ουσιαστικά η χώρα κινείται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο – παρά το ό,τι η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας- τα αντιπολιτευτικά πυρά στο θέμα αυτό θα γίνονται όλο και εντονότερα.
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που προβληματίζουν την κυβέρνηση
Η στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών σε θέματα που άπτονται της οικονομίας καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πάντως να χτυπούν καμπανάκια στην κυβέρνηση. Σε έρευνα που έκανε τον προηγούμενο μήνα η Prorata για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπέρασε την πανδημία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση μόνο το 7% των ερωτηθέντων μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.
Την ίδια στιγμή σε έρευνα της Metron Analysis όσον αφορά την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, μόλις το 27% δηλώνει ικανοποίηση, με ένα 61% να δηλώνει το αντίθετο. Παράλληλα σε δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα ποια κατηγορία εξόδων σας προβληματίζει περισσότερο το 46% των ερωτηθέντων απάντησε το ηλεκτρικό ρεύμα και το 26% είπε η θέρμανση, ενώ να σημειωθεί πως ένα ποσοστό της τάξης του 9% ανέφερε τα τρόφιμα.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ωστόσο εστιάζουν και σε θετικά μηνύματα που υπάρχουν στο πεδίο της οικονομίας. Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως τον διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το πρώτο 9μηνο του 2021 κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Σημειώνουν δε πως υπήρξε και αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 43 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που… ανάβουν φωτιές
Μια σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών «αναζωπυρώνουν» τις πολιτικές κόντρες. Ένα ακόμα επεισόδιο στον … πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής σημειώθηκε χθες στη Βουλή. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως το να πολιτεύεσαι κρυπτόμενος είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο. «Εγώ την ονομάζω “η συνταγή της Ωραίας Ελένης”. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει οποιουδήποτε είδους περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται την Ωραία Ελένη όπως επιθυμεί. Είναι καλό για την ποίηση. Βοηθάει και στην πολιτική για λίγο» σημείωσε. Απαντώντας από το ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε πως «δεν είναι η ωραία Ελένη, ο κραταιός Νικόλας είναι. Χωνέψτε το».
Είναι εμφανές πως οι πολιτικές κόντρες μεταξύ των δυο κομμάτων θα εντείνονται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, καθώς διεκδικούν με … πάθος το κεντρώο χώρο. Άλλωστε το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κίνημα Αλλαγής παίρνει ψηφοφόρους όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία κάθε άλλο παρά ικανοποιεί το γαλάζιο στρατόπεδο.
Στο μεταξύ τα βέλη της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στο γιατί δεν μειώνεται ο φόρος στα καύσιμα. Ο κ. Σκυλακάκης προέβαλε ως επιχείρημα ότι μία τέτοια μείωση θα ευνοούσε τους «πιο πλούσιους», καθώς «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο». Ακολούθησε ένα μπαράζ αντιδράσεων, ενώ χθες στη συζήτηση που είχε ανοίξει τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει ακρίβεια. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι μεγάλο το κόστος, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν επιβαρύνονται τα νοικοκυριά. Προφανώς και λαϊκές οικογένειες έχουν αυτοκίνητα».