Εντοπίστηκε νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού HIV

Advertisement

Διαφορετικοί υπότυποι HIV κυκλοφορούν σε διαφορετικές χώρες, ορισμένοι πιο μεταδοτικοί. Η βρετανική έρευνα και τα 17 ασυνήθιστα περιστατικά στην Ολλανδία.

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια προηγουμένως άγνωστη παραλλαγή του ιού HIV που είναι πιο μολυσματική και έχει κυκλοφορήσει ήσυχα στην Ολλανδία τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η είδηση δεν είναι αιτία πανικού. Τα φάρμακα για τον HIV δρούσαν το ίδιο καλά σε ανθρώπους με τον μεταλλαγμένο ιό και η εξάπλωσή του βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2010 περίπου. Ανακαλύφτηκε ως μέρος προσπαθειών για την καλύτερη κατανόηση του πώς ο HIV συνεχίζει να εξελίσσεται.

Ο Christophe Fraser, του Oxford University, τονίζει τη σημασία της  πρόσβασης στα τεστ και στην αγωγή ώστε σε οποιαδήποτε παραλλαγή ο ιός να καταστέλλεται όσο το γρηγορότερα γίνεται, γεγονός που εμποδίζει τη μετάδοση.

Διαφορετικοί υπότυποι  HIV κυκλοφορούν σε διαφορετικές χώρες, ορισμένοι πιο μεταδοτικοί. Ο υπότυπος B είναι ο πιο συνήθης στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη. Η ομάδα εντόπισε 17 ασυνήθιστα περιστατικά όταν μελετούσε βάση Ευρωπαίων ασθενών με HIV  — ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερη βλάβη στο ανοσοποιητικό και ήταν πιο μεταδοτικοί όταν διαγνώστηκαν σε σχέση με ό,τι είναι τυπικό στον υπότυπο B.

Advertisement

Καθώς όλα τα περιστατικά εκτός από 2 ήταν από την Ολλανδία, οι ερευνητές εστίασαν σε χιλιάδες αρχεία στην Ολλανδία και τελικά εντόπισαν ομάδα 109 ανθρώπων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή VB, για τον μεταδοτικό υπότυπο B.

Tα περιστατικά εμφανίστηκαν στη δεκαετία 1990 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας 2000 και έχουν σημειώσει πτώση πιο πρόσφατα.

Πριν την αγωγή, άνθρωποι με την παραλλαγή VB είχαν περισσότερο ιό στο αίμα και περισσότερη βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με ανθρώπους με άλλες παραλλαγές, έδειξε η έρευνα.

Advertisement

Μετά την αγωγή, είχαν την ίδια εικόνα με άλλους ασθενείς με HIV.

Ο Wertheim δήλωσε ότι δεν φαίνεται η παραλλαγή να έχει οδηγήσει σε αύξηση περιστατικών HIV.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο Science.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement