Έρχονται νέες μεταλλάξεις – Προειδοποίηση ΠΟΥ

Advertisement
Την ώρα που Ευρώπη, ΗΠΑ χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή, καθώς αναμένονται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Όσο οι κοινωνίες πετούν τις μάσκες, καταργούν τους περιορισμούς και συμβιβάζονται με τον κορονοϊό, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς αναμένεται να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19. Προειδοποιώντας πως νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις είναι… καθοδόν.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Advertisement

Ποιες χώρες είπαν «αντίο» στα μέτρα κατά του κορονοϊού

Μετά τη Δανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, και η Τσεχία στρέφεται προς μια πιο πλήρη άρση των μέτρων της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, τον Μάρτιο, η χωρητικότητα των δημόσιων εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι και πάλι απεριόριστη. «Από την 1η Μαρτίου θα ισχύουν πολύ λίγα περιοριστικά μέτρα – πρακτικά μόνο η χρήση μασκών», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Petr Fiala (ODS, ECR). Σύμφωνα με τον Fiala, οι εξελίξεις της πανδημίας ανταποκρίνονται στις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και ο αριθμός των νοσηλευομένων σταδιακά μειώνεται. «Όλοι πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας αυτό το κύμα», δήλωσε ο Fiala, αναφερόμενος στην λιγότερο επικίνδυνη παραλλαγή Όμικρον που έπληξε τη χώρα.

Τι ισχύει στη Βρετανία: Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον βάζει τέλος σε όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον η «ενθαρρυντική» τάση συνεχίσει, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Advertisement

Τι ισχύει στη Σουηδία: Η χώρα κατήργησε από την Τετάρτη σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19.

Τι ισχύει στη Δανία: Η Δανία έχει προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών από την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement