Η Όμικρον «κατάπιε» τη Δέλτα: Τα λύματα «μιλούν» για την πανδημία, πότε θα δούμε τετραψήφια κρούσματα

Advertisement

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στα λύματα, αλλά και την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα έως το Πάσχα μοιράστηκε ο Νίκος Θωμαΐδης. Πότε υπολογίζει ότι οι θάνατοι θα πέσουν κάτω από 50.

Σε αποδρομή βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, με την Όμικρον να παρουσιάζει καθολική επικράτηση, σύμφωνα με τα όσα είπε το πρωί της Δευτέρας (14/2) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης για την πανδημία επικαλούμενος στοιχεία από τα λύματα και τα κλινικά δείγματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε ότι «η Δέλτα μόλις που ανιχνεύεται στην Αττική», ενώ παρέπεμψε σε σταδιακή άρση των μέτρων από τον Μάρτιο, «καθώς περιμένουμε σημαντική αποκλιμάκωση, υπό την αίρεση ότι δε θα έχουμε νέα παραλλαγή». «Πάμε σε καλό Πάσχα και σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται συνεχώς όσον αφορά στα λύματα της Αττικής. «Θα αρχίσουμε αυτή την εβδομάδα με μείωση περίπου 25%. Η Αττική έχει το 26% των κρουσμάτων πανελληνίως σιγά σιγά το νούμερο μειώνεται… Αυτό σημαίνει ότι η Αττική πάει πολύ καλύτερα από άλλες περιοχές. Έχουμε σταδιακή μείωση εισαγωγών στις ΜΕΘ και αποκλιμάκωση των απωλειών».

Πότε θα δούμε τετραψήφια κρούσματα

Πρόσθεσε πάντως ότι «γενικά η θετικότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδα πάνω από 5%, γι’ αυτό χρειάζεται ακόμα προσοχή με τήρηση των μέτρων».

Advertisement

«Σε δύο εβδομάδες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να δούμε και απώλειες κάτω από 50. Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά το Μάρτιο» ανέφερε.

Για τους ανεμβολίαστους, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε πάντως ότι πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα, καθώς είναι δυνάμει σε κίνδυνο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement