Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο Μητσοτάκης – Διαφωνώ με τις απόψεις Πολάκη

Advertisement
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «διαχειριστή της συμφοράς». «Μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική», απάντησε για το ενδεχόμενο συνεργασιών, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για τις πρόσφατες δηλώσεις Πολάκη.

«Με όλα τα κόμματα έχουμε διαφορές, αλλά αντίπαλός μας είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας προσκλητήριο συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Για το ζήτημα της ακρίβειας είπε:

«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολιτική της αποδυνάμωσε το κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα ν’ αντιληφθεί το τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πήγα στην Αργολίδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει υψηλά ποσοστά, είδα την αγωνία στους πολίτες. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το τι θα έκανε ο ίδιος, είπε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Σε 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε τους λογαριασμούς ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, μειώσαμε το ΦΠΑ. Το θέμα είναι αν θέλουμε τη ΔΕΗ να είναι κοινής ωφέλειας ή αν θ’ ανταγωνίζεται τους άλλους παρόχους για το ποιος θα βάλει πιο ψηλά την τιμή. Περίπου 1 δις. έχει δώσει η κυβέρνηση για το ρεύμα, τα οποία δεν έχουν φανεί στους πολίτες. Είναι λάθος η διαχείριση. Προσπαθούν να μπαλώσουν τρύπες».

Advertisement

Για τα επιδόματα που έχουν δοθεί, απάντησε: «Τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά. Υπάρχει ζήτημα ανεπάρκειας. Από το καλοκαίρι είχα καταθέσει ερωτήσεις για την ακρίβεια. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκ. ευρώ. Δεν έβλεπαν οι άνθρωποι το κύμα ακρίβειας. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις που δεν έκαναν».

Στη συνέχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού. «Πολλές χώρες έκαναν αυτές τις παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για την οικονομία. Δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της δεξιάς αυτή. Υπάρχει και ένα κομμάτι μέσα στη ΝΔ που δεν ασπάζεται τις αντιλήψεις. Όλες οι χώρες προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι καλοί, υπάρχουν όμως κι αυτοί που δεν θέλουν να δουν τον κατώτατο μισθό ν’ αυξάνεται».

«Εμείς παραλάβαμε τα ταμεία άδεια και κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε έναν συμβιβασμό με την ΕΕ. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να αυξήσουμε 11% τον κατώτατο μισθό και 24% τον υποκατώτατο του κ. Σαμαρά», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο προ κρίσης. Αυτά τα χρήματα από την αύξηση θα κινούσαν την αγορά. Αν η βούληση της κυβέρνησης ήταν 800 ευρώ, προφανώς θα το στηρίζαμε».

Advertisement

Για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε: «Είπα ότι οποιαδήποτε μείωση είναι καλοδεχούμενη. Είπα ότι δεν είναι αρκετή. Η κριτική είναι ότι τα 350 εκατ. ευρώ έπρεπε να πάνε στα φτωχά νοικοκυριά. Σήμερα η ακρίβεια δεν μαστίζει το ίδιο τους πολίτες. Οι άνθρωποι που σήμερα εξεγείρονται έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Αυτός που έρχεται αντιμέτωπος με το να μην μπορεί να πληρώνει τα φροντιστήρια του παιδιού του δεν είναι το ίδιο με αυτόν που έχει ένα μεγαλύτερο εισόδημα».

Για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων τόνισε: «5 δις. έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε απευθείας αναθέσεις. Δεν τα λέω εγώ τα λέει η στατιστική υπηρεσία. Είναι ρεκόρ το νούμερο αυτό. Αξιοποιώντας τη μη κανονικότητα, παράκαμψαν διαδικασίες και δόθηκαν χρήματα σε εταιρίες που φτιάχτηκαν 2 μέρες πριν. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει».

Αναφορικά με την επιλογή του να ζητήσει εκλογές, είπε: «Ζήτησα εκλογές τον Δεκέμβρη, μετά την έρευνα των Τσιόδρα – Λύτρα. Του είχαν επισημάνει του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να ρίξει χρήματα στο ΕΣΥ γιατί θα δούμε πολλούς θανάτους. Δύο χρόνια δεν ζήτησα εκλογές ενώ είδαμε πολύ σκληρά μέτρα. Όταν είδαμε όμως ότι είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας, ζητήσαμε εκλογές. Είναι ίδια η διαχείριση της πανδημίας το πρώτο διάστημα και το ίδιο το τελευταίο διάστημα; Είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης. Απέδειξε ότι έχει μεγάλη αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση. Θέλουμε να μπει φρένο στη συμφορά. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Σε όλη την Ευρώπη έγιναν εκλογές εν μέσω πανδημίας. Στο ΚΙΝΑΛ έγιναν εκλογές. Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντιπολιτικό κλίμα. Θεωρούμε ότι η οργή πρέπει να εκφραστεί πολιτικά».

Advertisement

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών τόνισε: «Μια σειρά από χώρες κυβερνούνται με σύστημα απλή αναλογικής, με κυβερνήσεις συνεργασίας. Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, όπου η διαχωριστική γραμμή είναι σε μια πολιτική που προτάσσει την αυτορρύθμιση των αγορών και σε αυτούς που θέλουν ένα κοινωνικό κράτος. Αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται ανάμεσα στη δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις. Μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο και να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική. Η λογική των ίσων αποστάσεων δεν μπορεί να υπάρχει όταν έρθει η ώρα να παρθούν αποφάσεις. Το ΚΙΝΑΛ αν έχει ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση και τις προοδευτικές δυνάμεις βοηθάει την κυβέρνηση. Με όλα τα κόμματα έχουμε διαφορές, αλλά αντίπαλος μας είναι μόνος ο Μητσοτάκης».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είπε: «Σε ένα κόμμα ανοιχτό ακούγονται όλες οι απόψεις. Υπάρχει μια άποψη σε αρκετούς συντρόφους ότι για να αντιμετωπίσει ένα διαφθαρμένο κομματικό κράτος, πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα με αυτές τι απόψεις. Αυτό είναι το γήπεδο της δεξιάς. Δεν θα γίνουμε ποτέ. Η Αριστερά μπορεί ν’ αλλάξει τον τόπο αν πάει σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι προοδευτικές κυβερνήσεις έφτιαξαν τον ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια. Ο Παύλος Πολάκης και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη διαδρομή τους. Δεν συμφωνώ πάντα με αυτά που λένε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συλλογικές διαδικασίες . Όλα τα λουλούδια ανθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε ο ΜΑΟ. Είμαι ανοιχτός στην κριτική. Είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Δεν θα παίξουμε στο γήπεδο των άλλων. Θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Κι ας έχουμε κόστος απ’ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και χωράνε όλες οι απόψεις. Κι αυτό είναι το κόστος της δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι χειροκροτητές. Εμείς μιλάμε ανοιχτά. Ακούγονται όλες οι απόψεις. Ο κ. Κουρουμπλής διεγράφη γιατί μίλησε με δολοφονίες. Του ζητήθηκε ν’ ανασκευάσει και το αρνήθηκε».

Στη συνέχεια έκανε εκ νέου πρόταση στον κ. Μητσοτάκη για debate. «Κάνω πρόταση για debate στον κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ. Αντί να έχουμε πινγκ πονγκ δηλώσεων ας έρθει εδώ να τα πούμε».

Advertisement

Για το αν θέλει ο ίδιος ένα προεδρικό κόμμα, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη. Είναι το μόνο κόμμα στον χώρο της αριστεράς που κυβέρνησε και πήρε τόσο μεγάλα ποσοστά. Θέλω να είναι και το πιο δημοκρατικό κόμμα.

Προεδρικό κόμμα είναι αυτό που βλέπουμε στα μεγάλα κόμματα που ο πρόεδρος αποφασίζει για τα πάντα. Η μεταρρύθμιση που προτείνουμε εμείς είναι άλλο. Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του άλλαξε το καταστατικό στο κόμμα του και θα ψηφίζουν πλέον μόνο τα μέλη. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις. Στο ζήτημα της συνεργασίας θ’ αποφασίσουν τα μέλη».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement