Αδικαιολόγητο μπλόκο στη ροή της ενημέρωσης

Advertisement

Τώρα που η κοινωνία αρχίζει σιγά – σιγά να συνέρχεται από το ισχυρό σοκ της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου σε ένα στενό της Χαριλάου Θεσσαλονίκης από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, ίσως είναι η στιγμή να γίνει και ένας απολογισμός της αστυνομικής επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης.

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας. Από την εποχή που στεγάζονταν σε πολυκατοικία της οδού Εγνατίας, δηλαδή πολλά χρόνια πριν μετεγκατασταθεί στο μέγαρο της οδού Μοναστηρίου, λειτουργεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό γραφείο Τύπου. Από εκείνη την εποχή, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η ηγεσία της ΓΑΔΘ, είχαν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της επικοινωνιακής διαχείρισης όλων των συμβάντων που γίνονταν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου λειτουργούν τοπικά ΜΜΕ αλλά και πολλά ανταποκριτικά γραφεία ΜΜΕ που έχουν έδρα στην Αθήνα. Με τα χρόνια, το γραφείο Τύπου ενισχύθηκε με άξια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία είχαν εκπαιδευτεί για να κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Η συνεργασία τους με τους δημοσιογράφους ήταν -και εξακολουθεί να είναι- εξαιρετική.

Για αυτό ακριβώς προκάλεσε ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της δολοφονίας του Άλκη μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην… Αθήνα. Για έναν περίεργο λόγο (για πολλούς ανεξήγητο, για κάποιους όχι τόσο) η ενημέρωση για τις εξελίξεις, τις συλλήψεις, τις προσαγωγές και γενικότερα τις έρευνες, γινόταν από την Αθήνα. Όπως έγινε αντιληπτό από όλους τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, διεκόπη η ροή της πληροφόρησης προς το γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Advertisement

Έτσι, τα στελέχη του δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν –όπως κάνουν για πολλά χρόνια- έγκαιρα, έγκυρα και χωρίς αποκλεισμούς, τους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Μία πραγματικά άσχημη εικόνα που δεν τιμάει την ΕΛ.ΑΣ., το αξιόλογο γραφείο Τύπου της ΓΑΔΘ και τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης που ξαφνικά έπρεπε να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να έχουν πληροφόρηση! Επιπλέον, η συγκεκριμένη κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επαγγελματική πορεία πολλών δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης, καθώς αδυνατούσαν να κάνουν σωστά το λειτούργημά τους.

Προσωπικά, εργάζομαι 28 χρόνια ως δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη και τα 23 από αυτά ως ανταποκριτής ΜΜΕ που έχουν έδρα την Αθήνα. Η συνέπεια και ο επαγγελματισμός των στελεχών του γραφείου Τύπου της ΓΑΔΘ είναι υποδειγματικός. Μία πραγματική πηγή σωστής πληροφόρησης, όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι. Μάλιστα, η ευγένεια και η σοβαρότητα των στελεχών του θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες αστυνομικές διευθύνσεις. Επομένως, είναι άδικο να ακυρώνεται η πολυετής προσφορά του και με ελαφρά καρδιά να «θυσιάζεται» στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement