Σκρέκας: Συζητάμε με τη ΔΕΗ κάποιος που ήταν σε ρύθμιση και την έχασε να μπορεί να κάνει επαναρύθμιση

Advertisement

Για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά μίλησε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε στο MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ ώστε κάποιος που ήταν σε ρύθμιση και την έχασε, να μπορεί να κάνει επαναρύθμιση.

«Συζητάμε ήδη με τη ΔΕΗ κάποιος που βρισκόταν σε ρύθμιση να μπορεί να επαναρυθμίσει όταν δεν τηρεί την προηγούμενη ρύθμισή του. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, και όχι μόνο οι μεγάλες εταιρείες, έχει πέσει και ο τζίρος στην αγορά. Συζητάμε με τη ΔΕΗ αυτές οι εταιρείες να μπορούν να ξαναμπούν σε ρύθμιση, η ΔΕΗ αναμένεται να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Οι δόσεις είναι έως 36, στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Και επιδοτούμε και 65 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε άδεια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2022», αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας.

Advertisement

Αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόβλημα είπε ότι «είναι μια τραγική πραγματικότητα. Έχουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και σε ό,τι αφορά τα καύσιμα γι’ αυτό και εμείς εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να απαλύνουμε όσο μπορούμε την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Σκρέκας σχολιάζοντας τις τιμές πρατηρίου βενζίνης στη Νάξο.

«Έχουμε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και μία από τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου την τελευταία 20ετία. Επιδοτούμε το λογαριασμό του ρεύματος για να απαλύνουμε την αύξηση στο μέτρο του δυνατού. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια.
Οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Είναι στα καύσιμα, είναι στην ενέργεια, είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι στα προϊόντα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Όλο αυτό δεν μπορεί ένα κράτος να το απορροφήσει. Αλλά μπορεί να κάνει αυτό που κάνουμε. Σε όσους είναι ακόμα πιο ευάλωτοι έχουμε διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης και υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο όπου η επιδότηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτά είναι 560.000 νοικοκυριά. Για τους υπόλοιπους στηρίζουμε οριζόντια με 40-50 ευρώ το μήνα με επιδότηση του ρεύματος», εξήγησε αναφορικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Είναι ανεδαφικό να “παγώσουμε” τις τιμές – Δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο»

Απαντώντας στο αν είναι εφικτή η πρόταση της αντιπολίτευσης να «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας είπε:
«Αν “παγώσει” η ΔΕΗ τα τιμολόγια, πώς θα αγοράσει ο καταναλωτής το πολύ ακριβότερο φυσικό αέριο, ή την εισαγόμενη ενέργεια; Το να λέει κανείς ότι θα “παγώσει” τις τιμές είναι απλά ανεδαφικό. Μπορεί, όμως, η ΔΕΗ ή ο κάθε πάροχος να πιεστεί και να δώσει όλα τα κέρδη, ίσως να έχει και κάποιες ζημιές. Αυτό η ΔΕΗ το κάνει ήδη. Έχει διαθέσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο του 2021, και άλλα 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Advertisement

«Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς που φτάνουν και τους 36 μήνες»

«Δυστυχώς δεν μπορείς με έναν νόμο να “παγώσεις” τις τιμές. Αν ήταν θα το έκαναν όλες οι χώρες. Αυτά τα πράγματα είναι ανεδαφικά και είναι και επικίνδυνο να ακούγονται. Αλλά επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, προχωρούμε σε επιδοτήσεις του ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 80%, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς που μπορεί να φτάσουν και τους 36 μήνες, και εμείς ελέγχουμε την αγορά ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 7 φθηνότερες ευρωπαϊκές αγορές στη λιανική τιμή ενέργειας»

«Η εικόνα είναι δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 7 φθηνότερες ευρωπαϊκές αγορές σε ό,τι αφορά στη λιανική τιμή ενέργειας. Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομία μας», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου έχουμε δώσει εντολή να μην κόβεται το ρεύμα, έχουμε και τον αριθμό 15902, την τηλεφωνική γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης, όπου καλεί ένα νοικοκυριό και επανασυνδέεται το ρεύμα του και πληρώνει την επανασύνδεσή του στην πολιτεία».

Απαντώντας τέλος στο αν αναμένεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο είναι ένα ευρώ, εμείς επιδοτούμε με 40 ευρώ. Στο ρεύμα είναι 5 ευρώ, εμείς επιδοτούμε με 150 ευρώ τη μεγαβατώρα».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement