Στον «πάγο» βάζει ο Σκυλακάκης το έκτακτο επίδομα το Πάσχα

Advertisement

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ, είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν υπόψη, προκειμένου να δοθεί τελικά το έκτακτο επίδομα για τους ευάλωτους ενόψει Πάσχα, καθώς η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας σήμερα στο OPEN, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικώνς, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έβαλε «φρένο», λέγοντας πως δεν είναι δεδομένο ότι θα χορηγηθεί.

Το ζήτημα είναι «αν θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Πρώτα θα μετρήσουμε και μετά. Πάντα υπάρχει αν το οποίο εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Και πρόσθεσε:

«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια. Αλλά το “αν” το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις με την ουκρανική κρίση είναι το ζήτημα που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αν θα δοθεί το επίδομα.

Advertisement

Ωστόσο, όπως έγραφε νωρίτερα το iEidiseis, αυτό που προκάλεσε το απότομο «φρένο» στα σενάρια νέων μέτρων στήριξης ήταν η αιφνίδια άνοδος του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, η οποία δυσχεραίνει την κεντρική στόχευση της κυβέρνησης να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα το 2023 και να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για οποιαδήποτε παρέμβαση. Αν και εφόσον υπάρξει, το όποιο ποσό προκύψει, θα διατεθεί αποκλειστικά για την στήριξη των πιο ευάλωτων» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement