«Περίπου 2,5 έως 3 μονάδες θα είναι η μείωση της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και αύξηση 2 έως 3 μονάδες του πληθωρισμού, στο μετριοπαθές σενάριο για διατήρηση της αναστάτωσης επί 2-3 εβδομάδες. Έγκυροι αναλυτές της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ότι η μεγέθυνση, αντί μιας προβλεπόμενης 4-4,5%, θα πέσει στην περιοχή του 1,5% , εξαιτίας των επιπτώσεων στις αγορές των καυσίμων και ορισμένων πρώτων υλών, στην αλυσίδα του τουρισμού, στο κόστος δανεισμού και μιας εύλογης μικρής καθυστέρησης σε επενδυτικά σχέδια. Ο δε πληθωρισμός, από το 6,2% τον Ιανουάριο ίσως ανέβει στο 8-9% τους επόμενους μήνες καθώς επιβεβαιώνονται τα δυσμενέστερα σενάρια για τις τιμές της ενέργειας».
Τα παραπάνω εκτιμά στη σημερινή του έκδοση, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών, το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί πλέον καθημερινά σε συνδρομητική βάση. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό απόσπασμα:
Ας κάνουμε μια ελληνικού ενδιαφέροντος παρένθεση: Τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία;
Το κόστος της Ελλάδας: Περίπου 2,5 έως 3 μονάδες θα είναι η μείωση της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και αύξηση 2 έως 3 μονάδες του πληθωρισμού, στο μετριοπαθές σενάριο για διατήρηση της αναστάτωσης επί 2-3 εβδομάδες. Έγκυροι αναλυτές της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ότι η μεγέθυνση, αντί μιας προβλεπόμενης 4-4,5%, θα πέσει στην περιοχή του 1,5% , εξαιτίας των επιπτώσεων στις αγορές των καυσίμων και ορισμένων πρώτων υλών, στην αλυσίδα του τουρισμού, στο κόστος δανεισμού και μιας εύλογης μικρής καθυστέρησης σε επενδυτικά σχέδια. Ο δε πληθωρισμός, από το 6,2% τον Ιανουάριο ίσως ανέβει στο 8-9% τους επόμενους μήνες καθώς επιβεβαιώνονται τα δυσμενέστερα σενάρια για τις τιμές της ενέργειας.
Τα ομόλογα: Μειώθηκαν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, όπως πάντα μια κρίση καταρχήν κτυπά τις μετοχές και μετά περνά στις αγορές ομολόγων, σημειώστε πάντως ότι τα σπρεντ στα ελληνικά αυξάνονται σταθερά. Το επιτόκιο στο ελληνικό 10ετές στο 2,559% και στο γερμανικό στο 0,15%, με το σπρεντ στις 2,409 μονάδες έναντι 1,66 μονάδων στις 31 Ιανουαρίου και 1,13 μονάδες αρχές Σεπτεμβρίου. Η πορεία των ελληνικών εταιρικών ομολόγων.
Επιτόκια: Οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από τις ραγδαίες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο ωθούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει την προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων της. Ο Γιάννης Στουρνάρας, από το Παρίσι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών, επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο αύξησης των επιτοκίων και τη συνέχιση των αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.
Επιστροφή στη διεθνή σκηνή
Κυρώσεις ΗΠΑ: «Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο, αυτός και η Ρωσία θα υποστούν τις συνέπειες. Θα είναι ένας παρίας στη διεθνή σκηνή» είπε χθες ο πρόεδρος Μπάιντεν. Το ΝΑΤΟ δεν θα πολεμήσει στη Ουκρανία, είναι όμως έτοιμο να προστατεύσει απολύτως κάθε σπιθαμή εδάφους των μελών του, είπε στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε δεύτερο πακέτο κυρώσεων: Πάγωμα στοιχείων ενεργητικού και αποκλεισμό από μεταβιβάσεις για δύο ακόμη μεγάλες ρωσικές τράπεζες, κυρώσεις στη ρωσική ελίτ και τις οικογένειές τους και απαγόρευση των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία. Αντίστοιχη, συντονισμένη απόφαση “ώστε να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό κόστος“ για τον Πούτιν, ανακοίνωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Ευρωπαϊκές κυρώσεις: «Το πιο σκληρό πακέτο που έχουν εφαρμόσει ποτέ» αποφάσισαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ. Πάγωμα των στοιχείων ενεργητικού της Ρωσίας στην ΕΕ και αποκλεισμό των τραπεζών από τις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά οι πλήρεις λεπτομέρειές του δεν ανακοινώθηκαν.
Το σύστημα SWIFT: ΗΠΑ και Ευρώπη δεν προχώρησαν, όμως, στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, το διεθνές σύστημα αποστολής και επιβεβαίωσης τραπεζικών εντολών “επειδή κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας” δεν θέλουν να εφαρμοστεί ακόμη, όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, σε αυτούς περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Γερμανία και η Κύπρος, ενώ για τον αποκλεισμό πίεζαν χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής, όπως και η ίδια η Ουκρανία.