Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πίεση στη Ρωσία μπορεί να φέρει ειρηνική επίλυση λέει ο Ουκρανός πρέσβης

Advertisement

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σεργκίι Σουτένκο, στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” του Mega και την Νίκη Λυμπεράκη.

Μιλώντας στην εκπομπή σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την χώρα του, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση μέσα από διαπραγματεύσεις μετά από την πίεση που έχει εισπράξει η Ρωσία ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών της.

Αρχικά, ο πρέσβης τόνισε ότι η Ρωσία έχει παραβεί τις προγραμματικές της δηλώσεις ότι στοχεύει μονάχα στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς πλέον, όπως λέει ο Ουκρανός πρέσβης, ο στρατός της Ρωσίας έχει βάλει στο στόχαστρο τις μεγάλεις πόλεις, το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό και άλλες.

Advertisement

352 άμαχοι και ανάμεσα τους 16 παιδιά έχουν πεθάνει έως το πρωί της Δευτέρας, όπως αναφέρει ο πρέσβης Σουτένκο, ενώ δεν αποκλείει να έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα θύματα αφού ο βομβαρδισμός κατοικημένων συνοικιών του Κιέβου και του Χορκόβου πλέον είναι γεγονός.

Σημειώνει ότι οι Ρώσοι χτύπησαν και το μικρό χωριό του Σαρτανά, οι κάτοικοι του οποίου στην πλειοψηφία τους έχουν ελληνική καταγωγή.

Ο Ουκρανός πρέσβης επαναδιατύπωσε τη θέση της χώρας του όσον αφορά τις ειρηνευτικές συζητήσεις, θέση η οποία απαιτεί κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Advertisement

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρέσβης Σουτένκο, ο πρόεδρος Πούτιν νοιάζεται μόνο για την εξουδετέρωση του κράτους της Ουκρανίας και όχι για το Ντονμπάς ή τους ρωσόφωνους της περιοχής.

Ο πρέσβης, ωστόσο, διατηρεί την αισιοδοξία του, καθώς όπως αναφέρει, ο πόλεμος μπορεί να λήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εκτιμάει ότι μέσω των διεθνών κυρώσεων και της αντίστασης των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η πίεση κατά της Ρωσίας αυξάνεται, φέρνοντας την όλο και πιο κοντά στην προοπτική μιας ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Advertisement

Ο Ουκρανός πρέσβης δηλώνει ικανοποιημένος από την ενότητα που έχει δείξει η διεθνής κοινότητα απέναντι στο ζήτημα, ενώ σημείωσε ότι ακόμα και η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία αποδοκιμάζει τις ρωσικές ενέργειες και συμμετέχει στις κυρώσεις.

Εκφράζει, επίσης, την ίδια ικανοποίηση για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ταυτόχρονα, ο πρέσβης Σουτένκο τόνισε ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη και θα έπρεπε να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement