Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Οι Ρώσοι έξω από την πόλη

Advertisement

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να καταλάβει φράγμα στρατηγικής σημασίας – Αποκλεισμένη από στεριά και θάλασσα η Μαριούπολη.

10 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα βλέμματα στρέφονται για μια ακόμη φορά στη Μαριούπολη η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Ρώσους., αλλά και στο Κίεβο, το οποίο βρίσκεται ολοένα και σε πιο ασφυκτικό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως δήλωσε Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας.
Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές – κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης. στη Ζαπορίζια.

Advertisement

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Advertisement

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε για να αποχωρήσουν οι άμαχοι δεν εφαρμόστηκε ποτέ και από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε και πάλι το σφυροκόπημα της πόλης στην οποία διαβιούν 100.000 Έλληνες ομογενείς.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός με τους Βρετανούς να επισημαίνουν ότι η ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα για να αναδιατάξει η Ρωσία τις δυνάμεις της.

Advertisement

Οι αναφορές που έρχονται από τη Μαριούπολη είναι ανησυχητικές καθώς η πόλη κυριολεκτικά ισοπεδώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις που θέλουν να την θέσουν πάση θυσία υπό πλήρη έλεγχο. Οι Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται ενώ αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία των εκπροσώπων της ομογένειας ότι ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement