Google Doodle: Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Advertisement

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, οι οποίες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

To σημερινό doodle της google είναι αφιερωμένο σε αυτή τη μέρα. Πρόκειται για ένα κινούμενο slideshow που μας μεταφέρει σε όλον τον κόσμο για να ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινότητα των γυναικών σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Στο animation, βλέπουμε μια σειρά από ρόλους που επιτελεί μία γυναίκα στη ζωή της. Μια μητέρα που εργάζεται από το σπίτι, μια αγρότισσα, μια σχεδιάστρια μόδας αλλά και μια γυναίκα μηχανικό αυτοκινήτων.

Advertisement

Google Doodle2

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Η ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης εορτής, ωστόσο, δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977.

Στην ουσία, πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαδήλωσης έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Advertisement

Google Doodle4

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ.

Advertisement

Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Google Doodle3

Ο Thoka Maer που φιλοτέχνησε το σημερινό Doodle εξήγησε ότι εμπνεύστηκε από την πανδημία και πως τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για όλους, αλλά ειδικά για τις γυναίκες.

Advertisement

«Συνήθως τιμάμε τις γυναίκες και τα απίστευτα επιτεύγματά του στο παρελθόν και το παρόν και εμπνέουμε τις νέες γυναίκες να κάνουν μεγάλα όνειρα. Η πραγματικότητα των τελευταίων δύο χρόνων έχει αναγκάσει τις γυναίκες να αλλάξουν τον προσανατολισμό τους, να προσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους και να κάνουν θυσίες για να είναι στο πλευρό όσων τις χρειάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement