Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικά πυρά στη Σεβεροντονιέτσκ

Advertisement

Ο ρωσικός στρατός άνοιξε πυρ χθες εναντίον κατοικιών κι άλλων κτηρίων στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.

Ο Σεργκίι Γκαϊντάι δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη κι άλλες πόλεις

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Advertisement

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Επίθεση στο Ντονμπάς σχεδίαζαν τον Μάρτιο οι ουκρανικές δυνάμεις

Διαβαθμισμένα έγγραφα με διαταγή του διοικητή της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, που αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνουν χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι το καθεστώς του Κιέβου προετοίμαζε κρυφά μια επιθετική επιχείρηση κατά του Ντονμπάς, προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ στο λογαριασμό του στο Telegram, «κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, διαβαθμισμένα έγγραφα της διοίκησης της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας αποκτήθηκαν από τους Ρώσους στρατιώτες. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν τη μυστική προετοιμασία από το καθεστώς του Κιέβου μιας επιθετικής επιχείρησης στο Ντονμπάς τον Μάρτιο του 2022.

Advertisement

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιεύει την πρωτότυπη απόρρητη διαταγή του διοικητή της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, αντισυνταγματάρχη Νικολάι Μπαλάν, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2022. Η διαταγή, η οποία φέρεται στη διοίκηση της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, εξηγεί το σχέδιο προετοιμασίας μιας από τις ομάδες κρούσης για επιθετικές επιχειρήσεις στη λεγόμενη ζώνη «Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων» στο Ντονμπάς.

Θυμόμαστε τις δηλώσεις της ηγεσίας του καθεστώτος του Κιέβου ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένοπλη κατάληψη των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Τα πρωτότυπα των μυστικών στρατιωτικών εγγράφων της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας αποδεικνύουν σαφώς το ψεύδος αυτών των δηλώσεων», σημειώνει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement