Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Νίκου Κουρή

Advertisement
«Η αιτούσα δεν επικαλείται λόγους που να θεμελιώνουν την ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης για την επικαλούμενη προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητάς της» ανέφερε το σκεπτικό του δικαστηρίου ως προς την αίτηση της κόρης του συνθέτη, η οποία ζητούσε να απαγορευτεί στον κ. Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» και να επικαλείται ότι είναι γιος του μουσικοσυνθέτη

Τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη (2/9/2021), η κόρη του Μαργαρίτα κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εναντίον του Νίκου Κουρή, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Νίκος Θεοδωράκης, δηλώνει εκτός γάμου γιος του Μίκη, είναι μουσικός και ο ίδιος και διατηρεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο με την ονομασία «Mikis Radio» μέσω του οποίου προβάλλει το έργο του μεγάλου συνθέτη.

Η προσωρινή δικαστική διαταγή, που είχε εκδοθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, έδινε το δικαίωμα στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επίθετο Θεοδωράκης χωρίς όμως την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του Μίκη.

Η τακτική εκδίκαση της υπόθεσης, που αναβλήθηκε δύο φορές, έγινε τελικά στις 8/2/2022 και η απόφαση δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες. Ο Νίκος Κουρής παρέστη διά της συνηγόρου του Φωτεινής Ροζάκη, αλλά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν παρέστη ούτε η ίδια, ούτε μέσω πληρεξούσιου συνηγόρου.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει σε βάρος του Νίκου Κουρή -στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα τόσο από την ίδια όσο και από τους επιφανείς δικηγόρους της- κρίθηκε τελικά απορριπτέα «ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας, καθόσον η αιτούσα δεν επικαλείται λόγους που να θεμελιώνουν την ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης για την επικαλούμενη προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητάς της».

Το σκεπτικό της απόφασης

Ειδικότερα, και πάντα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «η αιτούσα (σ.σ. Μαργαρίτα Θεοδωράκη) αναφέρει στο δικόγραφό της: «επειδή συντρέχει επείγουσα περίπτωση λήψεως ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του (σ.σ. Νίκου Θεοδωράκη) προς απαγόρευση συνεχίσεως της παράνομης αυτής συμπεριφοράς και μη επαναλήψεως αυτής (σ.σ. η αιτούσα υποστηρίζει πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, άρα δεν είναι, γιος του Μίκη και προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί την οικογένεια, επιδιώκει να προσδώσει κύρος στο πρόσωπό του και να θεμελιώσει κληρονομικό δικαίωμα), διότι θα βραδύνει η έκδοση της οριστικής απόφασης επί της κατ’ αυτού σχετικής αγωγής μου, που θα συζητηθεί κατά την τακτική διαδικασία αλλά και διότι θα πρέπει να προστατευθώ από την ρυπαρή αυτή διελκυστίνδα που χρησιμοποιεί ο καθ’ ου το επί πνευματικής ιδιοκτησίας του πατρός μου δικαίωμα από τις περιρρέουσες αδηφάγες επιδιώξεις ανάμειξης σε αυτό τρίτων για ιδία εκμετάλλευση».

Πλην, όμως, το γεγονός ότι η αιτούσα ισχυρίζεται ότι «θα βραδύνει» η τυχόν έκδοση οριστικής απόφασης επί μίας αγωγής που δεν εξειδικεύει αν έχει ασκηθεί ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει, δεν συνιστά λόγο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Περαιτέρω, η αιτούσα ουδόλως εξειδικεύει πώς συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων, βάσει πλέον της ιδιότητας ως νομίμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του καθ’ ου του ονόματος «Θεοδωράκης» δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’ αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πώς η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές. Ενόψει των ανωτέρω, πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας και τα δικαστικά έξοδα του καθ’ ου να επιβληθούν στην αιτούσα λόγω της ήττας της (σ.σ. τα δικαστικά έξοδα φτάνουν στα 300 ευρώ)».

Τι έχει συμβεί

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζητούσε να απαγορευτεί στον κ. Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» και να επικαλείται ότι είναι γιος του μουσικοσυνθέτη και προειδοποιούσε πως αν αυτό επαναλαμβανόταν, η ίδια θα ζητούσε 50.000 ευρώ χρηματική ποινή, προσωπική (του) κράτηση 7 μηνών, δημοσίευση της απόφασης στον ημερήσιο Τύπο και να πληρώσει ο ίδιος τα δικαστικά έξοδα (τελικά συνέβη το αντίθετο).

«Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράλειψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης» ήταν ένα τμήμα των όσων ζητούσε. Ωστόσο πράγματι δεν γνώριζε τον Νίκο Κουρή η κ. Θεοδωράκη; Υπάρχουν φωτογραφίες και των δύο μαζί σε εκδηλώσεις.

Επιπλέον και δημόσια ηλεκτρονική επικοινωνία είχε μαζί του και τη δραστηριότητά του γνώριζε και όλα αυτά ενώ ζούσε ακόμη ο πατέρας της (ή τους;) και είχε και ο ίδιος γνώση των παραπάνω. Τι συνέβη λοιπόν μετά τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και «άλλαξαν» τα παραπάνω δεδομένα; Ή καλύτερα τι συνέβαινε ενώ ζούσε ο ίδιος ο Μίκης και όλα τα παραπάνω ήταν «αποδεκτά» και από την κόρη του Μαργαρίτα, ενώ τώρα συνιστούν «παράνομη συμπεριφορά»; Μήπως ήταν δική του επιθυμία (σ.σ. του Μίκη);

Σε κάθε περίπτωση με τη δικαστική απόρριψη της αίτησης της Μαργαρίτας Θεοδωράκη ο Νίκος Κουρής όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιεί το επίθετο Θεοδωράκης -που ούτως ή άλλως ουδέποτε του απαγορεύτηκε να το κάνει-, αλλά μπορεί και να ισχυρίζεται ότι είναι γιος του Μίκη καθώς η τελική κρίση του δικαστηρίου υπερτερεί κάθε προσωρινής.

Δεν γνωρίζουμε αν η κ. Θεοδωράκη θα συνεχίσει να αμφισβητεί τον Νίκο Κουρή ως εκτός γάμου παιδί του Μίκη ύστερα μάλιστα και από τη δημοσιοποίηση της διαθήκης του πατέρας της αναφορικά με την τύχη των περιουσιακών του στοιχείων. Αυτό που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο είναι πως ο Μίκης είχε αποκτήσει εκτός γάμου έναν γιο με την οικιακή βοηθό του Αλεξάνδρα Σαμοΐλη το 1968. Ο γιος τής Αλεξάνδρας Σαμοΐλη, η οποία δεν ζει πια, είναι ο Νίκος Κουρής.

Το γεγονός μάλιστα είχε καταγραφεί από την Ασφάλεια της χούντας (είχαμε παρουσιάσει και το σχετικό έγγραφο, «Είχε εκτός γάμου γιο ο Μίκης;», «Εφ.Συν.», 29.9.2021) και εκεί διαβάζουμε πως ο αδελφός του Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννης, είχε εντολή από τον μουσικοσυνθέτη εν καιρώ να δώσει στο μωρό το όνομα Μιχαήλ Θεοδωράκης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement