«Εάν ο διακόπτης γυρίσει απότομα, θα υπάρξουν διακοπές στην παροχή, φτώχεια, μαζική ανεργία», είπε ο προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, για το ενδεχόμενο άμεσης διακοπής της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία και συνέχισε: «Επομένως, συνέπεια θα ήταν οι καταναλωτές να λάβουν εξαιρετικά υψηλούς λογαριασμούς, ειδικά για θέρμανση».
Ο κ. Χάμπερκ δήλωσε ωστόσο ότι «οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν να διατηρηθούν, προκειμένου να μην επιτραπεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένας θρίαμβος»,
Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της έκρηξης των τιμών της ενέργειας. «Οι αυξήσεις είναι συντριπτικές για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο κ. Χάμπεκ και επισήμανε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές της ορυκτής ενέργειας. «Όλα αυτά επειδή ο φόβος για ελλείψεις ενέργειας και η κερδοσκοπία υπερθερμαίνουν το σπιράλ των τιμών», πρόσθεσε.
Μερτς: Η διακοπή του ενεργειακού ανεφοδιασμού από τη Ρωσία θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη γερμανική βιομηχανία
Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, από την πλευρά του δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομερό δίλημμα: «Αν και ο στόχος είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, η πλήρης διακοπή του ενεργειακού ανεφοδιασμού από τη Ρωσία θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη γερμανική βιομηχανία και θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή», εξήγησε.
Το Κίεβο επικρίνει τη στάση του Βερολίνου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επέκρινε την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες βράδυ, ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως το Βερολίνο φέρει ευθύνη διότι συνέβαλε η Ρωσία να βρεθεί στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα.
Πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού, ελπίζει πως το Βερολίνο θα λάβει μέτρα που θα μπορέσουν να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αποκαλώντας τη Γερμανία και την Ουκρανία «χώρες-εταίρους», ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να εξασφαλίσει τα όπλα που χρειάζεται, θα τιμωρήσει τη Ρωσία με σκληρότερες κυρώσεις και θα υποστηρίξει το Κίεβο στην προσπάθειά του με σκοπό την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναγνώρισε ότι η διαδικασία εισδοχής στην ΕΕ μπορεί να είναι μακρά διαδικασία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη και ότι η ένταξη της θα κάνει πιο ασφαλή τη Γηραιά Ήπειρο.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα αναγνώρισε πως το Βερολίνο έλαβε σκληρές αποφάσεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου, διαβεβαιώνοντας πως κατανοεί πως οι αλλαγές πολιτικές δεν γίνονται εύκολα στη Γερμανία. Για χρόνια, είπε, η γερμανική πολιτική ηγεσία βασιζόταν στον διάλογο.
Αλλά πρόσθεσε πως τώρα ο κόσμος βλέπει αυτό που αποκάλεσε το αληθινό πρόσωπο της Ρωσίας, καλώντας τη Γερμανία να αναγνωρίσει πως έκανε λάθος και να διορθώσει την πορεία της. Προειδοποίησε πως ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν γιατί αλλιώς η Ουκρανία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που βάζει στο στόχαστρο.