Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας της

Advertisement

Ολοένα και μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για το παλάτι και το Ηνωμένο Βασίλειο εν γένει αποτελεί η κατάσταση υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είναι πλέον καθημερινό αντικείμενο σχολιασμού για τα διεθνή μέσα.

Η Βρετανίδα μονάρχης είναι η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, έχοντας μάλιστα γιορτάσει την 70η επέτειό της στον βρετανικό θώκο τον περασμένο μήνα, και έχει δηλώσει πολλάκις αποφασισμένη να παραμείνει στο θρόνο μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η 95χρονη Ελισάβετ είχε μέχρι προσφάτως καταφέρει να διατηρήσει άθικτο το ατσαλάκωτο προσωπείο της, αποπνέοντας στους υπηκόους της μια ασφάλεια που μόνο κάποιος άτρωτος από τις ανθρώπινες αδυναμίες (όπως η αρρώστια και ο θάνατος) μπορεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, στη Βρετανία έχουν έλθει και παρέλθει 14 πρωθυπουργοί, με την ίδια να παραμένει η μοναδική σταθερά, ένα σύμβολο εθνικής ενότητας, σε ένα τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Advertisement

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο -και ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου τον περασμένο Απρίλιο- τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της σχεδόν καθημερινά.

Η διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και τα μωβ χέρια

Λίγους μήνες μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, η βασίλισσα Ελισάβετ χρειάστηκε να περάσει μια νύχτα στο νοσοκομείο μετά από πολλά χρόνια, προκειμένου να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, η ίδια επέστρεψε στα καθήκοντά της, εντούτοις κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πυροδότησαν τις φήμες για την εξασθενημένη υγεία της.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας και απεικόνιζαν τα χέρια της να έχουν μια ασυνήθιστη, μωβ απόχρωση.

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν την κατάσταση, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν γιατρούς και ειδικούς σχετικά με το θέμα, οι οποίοι ωστόσο φάνηκαν να διαφωνούν μεταξύ τους.

Δείτε την φωτογραφία:

Οι δηλώσεις της βασίλισσας και το αναπηρικό αμαξίδιο

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης, η Βρετανίδα γαλαζοαίματη ακούστηκε να αυτοσαρκάζεται, καθώς στηριζόταν σε ένα μπαστούνι: «Ω, εδώ είμαι. Όπως βλέπετε, δεν μπορώ να κινηθώ», είπε και έδειξε τα πόδια της, προτού να κάνει ένα συρτό βήμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mirror», η ίδια δε μπορεί πλέον να απολαύσει ούτε τις βόλτες που συνήθιζε να κάνει με τα κατοικίδιά της στον προαύλιο χώρο του παλατιού.

Advertisement

Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η βασίλισσα αρνείται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αναπηρικό αμαξίδιο, κάτι που «θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου». Το άρθρο, ωστόσο, τονίζει ότι πρόθεση της 95χρονης Ελισάβετ είναι να καταφέρει να παραστεί με το μπαστούνι της.

Ο κορονοϊός και η μετακόμιση

Τον περασμένο μήνα, το παλάτι δήλωσε πως η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, αφότου ήρθε σε επαφή με τον γιο της, Κάρολο.

Δύο μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως η «Λίλιμπετ» χρειάστηκε να ακυρώσει τις υποχρεώσεις της: «Η Αυτού Μεγαλειότης εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά κοινού κρυολογήματος, αλλά αποφάσισε να μην εκπληρώσει τις διαδικτυακές της υποχρεώσεις που προβλέπονταν για σήμερα, αλλά θα συνεχίσει να εκτελεί μικρά καθήκοντα. Η συμμετοχή ή μη της Ελισάβετ στις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις προσεχείς ημέρες θα προσδιοριστεί εγκαίρως», είχε αναφέρει το Μπάκιγχαμ.

Advertisement

Τα νέα για τη μετακόμιση της βασίλισσας Ελισάβετ διέρρευσαν έπειτα από περίπου μια εβδομάδα, με το παλάτι να διευκρινίζει πως η ίδια δεν θα επιστρέψει ποτέ στο Μπάκινγχαμ, στο οποίο έχει να διανυκτερεύσει από τον Μάρτιο του 2020.

Μόνιμη κατοικία της πλέον είναι το Κάστρο του Γουίνδσορ, με την 95χρονη μονάρχη να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της εξ’ αποστάσεως λόγω κορονοϊού. Καθώς, μάλιστα, οι μετακινήσεις της έχουν γίνει δύσκολες, αναμένεται να μειωθούν στις απολύτως απαραίτητες.

Τα σχέδια του παλατιού – Τι θα γίνει μετά τον θάνατο της βασίλισσας

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας και αυτό θα ακούσει και ο/η πρωθυπουργός που θα βρίσκεται στην εξουσία όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα τον/την ειδοποιήσει για τα νέα.

Advertisement

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να μοιραστεί την είδηση του θανάτου της βασίλισσας με 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, καθώς και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας. Τέλος, ένα δελτίο τύπου θα ενημερώσει όλους τους υπηκόους για το θάνατό της.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Westminster Abbey 10 μέρες μετά το θάνατό της, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Advertisement

Η οικονομία της χώρας θα επηρεαστεί σημαντικά για ένα χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα τα οποία δεν θα απεικονίζουν πια την Ελισάβετ, αλλά το διάδοχό της, Κάρολο.

Πάνω από όλα, όμως, η ιστορική συνέχεια της Βρετανίας θα διακοπεί για πάντα, καθώς ο τελευταίος σύνδεσμος της χώρας με την εποχή της βρετανικής αυτοκρατορίας, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμβληματικό Τσώρτσιλ, θα πάψει να υπάρχει.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement