Πέφτει η τιμή του πετρελαίου – Κάτω από τα 100 δολάρια

FILE PHOTO: A model of 3D-printed oil barrels is seen in front of displayed stock graph in this illustration taken, December 1, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Advertisement

Σημεία αποκλιμάκωσης δείχνουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την εκτόξευση το προηγούμενο διάστημα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σήμερα Τρίτη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 5% και πλέον σήμερα, με φόντο τις ανησυχίες περί επιβράδυνσης της οικονομίας, που οδήγησαν επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω.

Η τιμή του βαρελιού WTI υποχωρεί κατά 5,7% στα 97,13 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας έπεσε κατά 6% στα 100,54 δολάρια, υποχώρηση που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την άνοδό τους σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Advertisement

ΗΠΑ: Δεν συζητάμε ακόμα για αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι δεν είναι «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» για την αγορά από τις ΗΠΑ ποσοτήτων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών. Το Καράκας προ ημερών προχώρησε στην αποφυλάκιση δύο Αμερικανών που κρατούνταν στη χώρα, χειρονομία καλής θέλησης που τροφοδότησε τη σεναριολογία περί αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και πιθανής επανέναρξης των εισαγωγών αργού από το κράτος της Λατινικής Αμερικής, που είναι επί του παρόντος απαγορευμένες.

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ το 2019. Η Ουάσινγκτον, η οποία δεν αναγνώρισε την επανεκλογή το 2018 του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει επιβάλει στο Καράκας σειρά κυρώσεων για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία, ιδίως εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Advertisement

Πριν από αυτή τη ρήξη, οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός αγοραστής του αργού της Βενεζουέλας. Το Καράκας θεωρείται μέγας σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή και πρόσφατα επαναβεβαίωσε ότι στηρίζει τη «φίλη» Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός αύξησε θεαματικά τις τιμές του πετρελαίου, αναζωπυρώνοντας τον διάλογο στις ΗΠΑ για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ειδικά αφού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement