Συναντά τον Ερντογάν ο Ρούτε – Το 2017 ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την Ολλανδία ναζί

Advertisement

Μετά από χρόνια έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις, Τουρκία και Ολλανδία φαίνεται ότι ψάχνουν ένα νέο ξεκίνημα και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο.

Πως αλλιώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το γεγονός ότι ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί τουρκικού εδάφους, συγκεκριμένα στην Άγκυρα.

Οι τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτή η συνάντηση εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει εσχάτως η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να συσφίξει τις σχέσεις της με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Advertisement

Με την Ολλανδία βέβαια τα πράγματα δεν ήταν απλά. Μόλις πριν από έξι μήνες, ο Ερντογάν είχε απειλήσει με απέλαση τον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία γιατί είχε προσθέσει την υπογραφή του σε κείμενο άλλων εννιά συναδέλφων του πρεσβευτών στο οποίο διατύπωναν κριτική στην Άγκυρα για το επίπεδο του κράτους δικαίου (με αφορμή την παράταση της φυλάκισης του Οσμάν Καβάλα).

Το 2017 δε, η Ολλανδία είχε απαγορεύσει σε Τούρκους πολιτικούς να διεξάγουν προεκλογικές συγκεντρώσεις επί ολλανδικού εδάφους και είχε προχωρήσει σε απελάσεις. Ο εξοργισμένος, τότε, Ερντογάν χαρακτήρισε την Ολλανδία χώρα ναζί.

Όλα αυτά πλέον μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ. Ρούτε τόνισε, «οι προσωπικές σχέσεις ήταν πάντα καλές».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement