Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και η δύσκολη Σύνοδος των «27»: Τα «ραντεβού» των ηγετών για Ουκρανία και ενέργεια

Advertisement

Ένα δύσκολο 48ωρο έντονων διαβουλεύσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε νατοϊκό επίπεδο αρχίζει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Πρώτα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με βασικό θέμα συζήτησης την ενότητα του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής εισβολής και τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η βορειοατλαντική συμμαχία για την ασφάλεια, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο.

Το φλέγον ζήτημα, ωστόσο, είναι αν και σε ποιο βαθμό θα επιμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σημειωτέον, θα ανακοινώσει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην ανάγκη επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό αέριο από την Ε.Ε. Κάτι που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με μεγάλη περίσκεψη, καθώς οι συνέπειες θα ήταν δυσβάστακτες οικονομικά για τα κράτη μέλη.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε ήδη τόσο με ανθρωπιστική βοήθεια όσο και με την αποστολή αμυντικού υλικού, ενώ θα υπογραμμίσει την χωρίς αστερίσκους υιοθέτηση όλων των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Advertisement

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα ξεκινήσει η σύνοδος των 27 ηγετών της Ε.Ε. για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Advertisement

Το κρίσιμο για την Ελλάδα ζήτημα της ενέργειας, σύμφωνα με το πρόγραμμα τουλάχιστον, αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι οι όποιες προσδοκίες για τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης, όπως ζητούν η Αθήνα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, θα προσκρούσουν στην άρνηση σειράς χωρών του Βορρά, με πρώτες τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Φιλανδία κα.

Στο τραπέζι των 27 η ενεργειακή κρίση

Όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, σε αυτή τη φάση, οι 27 δίνουν έμφαση στην ανάγκη προετοιμασίας για τον δύσκολο χειμώνα τον 2022-2023 και, με σύμμαχο, την άνοιξη, θα αφήσουν για αργότερα τις όποιες αποφάσεις για μέτρα στήριξης των κρατών μελών από τις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης.

Advertisement

Με αυτό το σκεπτικό, αυτό που αναμένεται να αποφασιστεί είναι να προμηθευτεί ενιαία η Ευρώπη φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και υδρογόνο, προκειμένου να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους σε ποσοστό 90%, για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει σημαντικό αποθεματικό για τον επόμενο χειμώνα.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για κοινή αγορά φυσικού αερίου, με βάση το “μοντέλο της πανδημίας”, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Έτσι, λειτουργώντας σαν μία, κοινή αγορά, θα πετύχουν να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές.

Οσο για την ελληνική πρόταση έξι σημείων και άλλες ανάλογες που έχουν κατατεθεί από κράτη μέλη, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν στο ντοσιέ για κάποιο επόμενο συμβούλιο…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement