Ο θόρυβος των μεγαλουπόλεων αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Advertisement

Σε τσαντίζει η βαβούρα της πόλης; Δεν είναι ο μόνος. Όμως πέρα από ενοχλητική, η ζωή σε θορυβώδες περιβάλλον μπορεί επίσης να αποβεί επιβλαβής για την υγεία σου.

Οι άνθρωποι που βιώνουν σε συνεχή βάση υψηλά επίπεδα θορύβου από αυτοκίνητα, τρένα ή αεροπλάνα, είναι πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες περιοχές, επιβεβαίωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Σε παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν καταλήξει ανάλογες μελέτες στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Άμπελ Μορέιρα του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσι, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν λόγω εμφράγματος.

Advertisement

Τι βρήκαν; Ότι το 5% των νοσηλειών για έμφραγμα -ή το ένα περιστατικό στα 20- μπορούσε να συσχετιστεί με τα αυξημένα επίπεδα θορύβου έξω από το σπίτι. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα εμφράγματα ήταν κατά 72% περισσότερα στα μέρη με αυξημένο θόρυβο από τις μεταφορές.

Επιπλέον, η διαβίωση κοντά σε δρόμους, γραμμές τρένων και αεροδρόμια σημαίνει επίσης μεγαλύτερη έκθεση σε εξατμίσεις και άλλες μορφές ρύπανσης της ατμόσφαιρας, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προτείνουν οι ερευνητές, είναι η καλύτερη εφαρμογή των κανονισμών για την αποφυγή των θορύβων, κατασκευές που μπλοκάρουν τον θόρυβο από τα διερχόμενα οχήματα ή τρένα, νέοι κανόνες για τα αεροδρόμια, λάστιχα χαμηλού θορύβου στα οχήματα, καλύτερη ηχομόνωση των κτιρίων κ.α.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement