Επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου: Το σχέδιο της Ελλάδας

φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ
Advertisement

Πρώτη προτεραιότητα για τις ευρωπαικές χώρες αποτελεί η αποθήκευση επαρκούς ποσότητας φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη: Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα πρέπει να αποθηκεύσει το ένα έβδομο της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Πώς όμως θα γίνει αυτό, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς αποθήκες; Κατόπιν συμφωνιών με Βουλγαρία και Ιταλία λόγω της διασύνδεσης με τους αγωγούς ΤΑP και Τurkstream.

Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν η Ελλάδα, που δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου, θα πρέπει έως τις 1η Νοεμβρίου να εξασφαλίσει 15% της ετήσιας κατανάλωσης μέσω συμφωνιών.

Η μία λύση είναι η Βουλγαρία, με την οποία είναι διασυνδεδεμένο το ελληνικό σύστημα του ΔΕΣΦΑ (στα τέλη Ιουνίου θα προστεθεί και δεύτερο σημείο διασύνδεσης μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB). Όμως η υπόγεια αποθήκη της Βουλγαρίας έχει δυναμικότητα 600 εκατ. κυβικών.

Advertisement

Γι αυτό, μια ακόμα επιλογή αποτελούν οι αποθήκες της Ιταλίας των οποίων η δυναμικότητα ανέρχεται σε 20 δισ. κυβικά μέτρα. Εδώ έρχεται ο ρόλος του αγωγού ΤΑΡ. Έτσι οι απαιτούμενες ποσότητες μπορούν να εξασφαλιστούν με “παρακράτηση” φυσικού αερίου που προορίζονται για την Ιταλική αγορά.

Για την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας όπου σχεδιάζεται η επέκταση της. Η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά το 2023 καθώς θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέοι τερματικοί σταθμοί LNG με πρώτο αυτών της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement