«Φωτιές» άναψε η έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Άγρια πολιτική κόντρα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση έφερε η δημοσιοποίηση της έρευνας, Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα) από το Media Freedom Rapid Response (MFRR), μια συμμαχία υπό το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε στριμωγμένη στα «σχοινιά», το Politico μάλιστα έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον να την αναδείξει, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη έκθεση «η συστημική κρίση που πλήττει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να “ελέγξει το μήνυμα” και να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές».

«Καθεστωτικές πρακτικές»

Για έκθεση-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης “έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας”. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η έκθεση 7 διεθνών οργανώσεων σε μία έκθεση κόλαφο για καθεστωτικές πρακτικές που μας μετατρέπουν σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία» ήταν το σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Advertisement

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «η έκθεση αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί όνειδος για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη. Με αυτή την κυβέρνηση η ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα έχει πάει χρόνια πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αποτελούν στίγμα στη μεταπολίτευση για τον ελληνικό Τύπο, αλλά ευτυχώς, και γι’ αυτό τον λόγο, η στιγμή που η κυβέρνησή τους θα κλείσει τον κύκλο της πλησιάζει».

Τα… «βοσκοτόπια» της ΝΔ

Το γραφείο τύπου της ΝΔ, απαντώντας σε όσα καταλόγισε η Κουμουνδούρου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «γαλάζια» κυβέρνηση σημείωσε πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ των στημένων τηλεοπτικών διαγωνισμών, του ελέγχου των αρμών της εξουσίας, της ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου, της στοχοποίησης δημοσιογράφων και των αυτόφωρων συλλήψεων, εμφανίζεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου, γελάνε και τα βοσκοτόπια».

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα όχι μόνο είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, αλλά αποτελεί καθημερινή πρακτική στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου, με μεγάλο πλουραλισμό μέσων και άσκηση κάθε είδους κριτικής στην κυβέρνηση και στους θεσμούς. Αυτό το διαπιστώνει κάθε πολίτης, που έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα, οποιαδήποτε στιγμή, από το μέσον της επιλογής του» κατέληξε η ΝΔ.

Advertisement

«Ορμπανικά τηλεφωνήματα από Μαξίμου»

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωση του πως «την ημέρα που διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την πληγή για την ελευθεροτυπία που ακούει στο όνομα ‘Κυριάκος Μητσοτάκης’, η ΝΔ μας λέει πως θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που οι πολίτες έχουν ακόμα πρόσβαση σε ΜΜΕ της επιλογής τους».

«Όμως», σημειώνει η Κουμουνδούρου «δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τα συμπεράσματα της έκθεσης των διεθνών οργανώσεων. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο που η Ελλάδα μπαίνει στον κατάλογο των χωρών που η Δημοκρατία υποφέρει, ούτε για τις ευθείες διώξεις ακόμα και κατά ουδέτερων δημοσιογράφων, ούτε για την πλήρη έκθεση των δημοσιογράφων κατά την κάλυψη διαδηλώσεων σε ακροδεξιές επιθέσεις».

Ενώ προσθέτει πως επίσης δεν υπάρχει «κανένα σχόλιο ούτε για τα ορμπανικά τηλεφωνήματα που γίνονται από το Μαξίμου σε ξένα Μέσα προκειμένου να συκοφαντήσουν τους ανταποκριτές τους». «Τουλάχιστον η διοίκηση της ΕΡΤ, που υπάγεται απ’ ευθείας στον κ. Μητσοτάκη, δεν θα είχε τέτοιες οχλήσεις από τη Μόσχα για τον ανταποκριτή της από την Κυψέλη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Advertisement

Και καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ο κατήφορος πλέον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των φιλικών της ΜΜΕ αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ότι πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Κι αυτό πραγματικά δεν έχει κανένα προηγούμενο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά σανίδα σωτηρίας από την πολιτική του απαξίωση στο ψέμα»

Σε αυτό το κλίμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί, όχι μόνο στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ίδια την έρευνα που αποτύπωσε με «μελανά χρώματα» την ελευθερία του Τύπου κατά την περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. «Συνιστά τουλάχιστον ευτέλεια το να υιοθετεί και να χρησιμοποιεί ελληνικό κόμμα μια έκθεση η οποία προσβάλλει τόσο τον ελληνικό Τύπο και τους λειτουργούς του, όσο και τους θεσμούς της Πολιτείας μας» σημείωσε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, αναζητά σανίδα σωτηρίας από την πολιτική του απαξίωση στο ψέμα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θυμούνται άριστα πόσο πάσχισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καθυποτάξει τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.. Οι διαγωνισμοί των “βοσκοτοπιών” είναι πολύ πρόσφατοι για να ξεχαστούν» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Advertisement

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η ελευθερία του λόγου και της κριτικής αποτελούν καθημερινή πρακτική. Κάθε πολίτης, έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα από το μέσον που εκείνος επιλέγει, από την πληθώρα που υπάρχουν. Και κανένα διεθνές θεσμικό όργανο δεν αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα».

ESR

ESR

Advertisement

Νίκος Παππάς: Το θέμα δεν πουλάει ούτε ως ανέκδοτο

Την δική του απάντηση στα περί «στημένων τηλεοπτικών διαγωνισμών», που ανέφερε η ΝΔ στην ανακοίνωση της, έδωσε ο Νίκος Παππάς. «”Στημένα” το ΕΣΡ και το ΣτΕ; Αν το πιστεύει η Ν.Δ. ας ανακαλέσει τις άδειες των καναλιών», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα δεν πουλάει ούτε ως ανέκδοτο… Αν η Ν.Δ. επιμένει στα περί “στημένου διαγωνισμού” θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα.
Πρώτον, να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του ΕΣΡ και του ΣτΕ, οι οποίες αξιοποιούν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του 2016 για να ορίσουν και τον αριθμό των αδειών και το τίμημα για κάθε μία από τις τηλεοπτικές άδειες. Και δεύτερον, να ενημερώσει τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών ότι θα ακυρώσει τις άδειες τους μια και αυτές βασίζονται σε διαγωνισμό που η ίδια θεωρεί “στημένο”.

Η ανοησία και η γραφικότητα πρέπει να έχουν και ένα όριο. Αλλά ποιος το έχασε για να το βρει η Ν.Δ.;» σημειώνει στην ανάρτηση του ο Νίκος Παππάς, δημοσιεύοντας μάλιστα τα σχετικά σημεία των αποφάσεων του ΕΣΡ και του ΣτΕ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement