Λιγνίτες και πλοίο – δεξαμενή στη Ρεβυθούσα το έκτακτο σχέδιο για να έχουμε φυσικό αέριο

Advertisement

Ήδη η χρήση του λιγνίτη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, έχει ξεπεράσει το 8%-10% στην παραγωγή ηλεκτρισμού όπως συνέβαινε πριν το Μάρτιο 2022 και πλέον κινείται στο 14%. Δεν είναι σοβαρή διαφορά, αλλά είναι μία μικρή οικονομία αερίου προσωρινά, κάτω από αυτές τις συνθήκες, όσο ακόμα επικρατεί η ελπίδα ότι η κρίση θα εκτονωθεί γρήγορα.

Για τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί η έλευση τριών φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG στη Ρεβυθούσα: Στις 4 Απριλίου ένα φορτίο 220.000 μεγαβατώρες στις 6 Απριλίου ένα φορτίο της 250.000 μεγαβατώρες και στις 25 Απριλίου ένα φορτίο 535.000 Μεγαβατώρες.

Τα φορτία αυτά, υπερκαλύπτουν την αναμενόμενη ζήτηση στο ακραίο σενάριο που θα προκληθεί διακοπή της ροής και επαρκούν μέχρι τον Μάη καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα ανανεωθούν.

Advertisement

Βοήθεια από την Ιταλία και πλοίο δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Κατά τα άλλα, με προσθήκη πλωτής δεξαμενής αερίου στη Ρεβυθούσα (πλοίο –δεξαμενή) θα προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ο ΔΕΣΦΑ, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε ήδη να ενημερωθεί για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ως χώροι για στρατηγικά αποθέματα αποθήκες στην Ιταλία, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το iEidiseis.

Αλλά το μείζον θέμα όπως είχε πει τότε ο διευθυντής Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ Μιχάλης Θωμαδάκης είναι που θα βρεθεί το αέριο, (το οποίο επίσης πρέπει να αποθηκευτεί για να διασφαλιστεί η επάρκεια, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετοί χώροι στην Ελλάδα).

Σε εκείνη την περίπτωση η λύση είναι ο λιγνίτης

Αυτή την περίοδο η ημερήσια ζήτηση για φυσικό αέριο φθάνει τις 230 γιγαβατώρες και οι μισές δηλαδή κάπου 115 γιγαβατώρες έρχονται από τη Ρωσία.

Advertisement

Η έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων έγινε χθες το βράδυ για να αξιολογήσει τα εναλλακτικά σενάρια για τον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Συγκλήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Μέχρι την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ εξετάζονται σενάρια που θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους: το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022, το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 και το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων».

Advertisement

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement