Προς πληθωρισμό κοντά στο 9%, ενώ η τράπεζα της Ελλάδος κατεβάζει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Σε «μέγγενη» έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση που έκανε λανθασμένες επιλογές σε σημαντικά ζητήματα. Πληθωρισμό κοντά στο 9% αναμένουν κυβερνητικές πηγές, ενώ οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία είναι δυσμενέστερες για την πορεία στη χρονιά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στο 3,8% από 4,8% που προέβλεπε πριν, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα είναι στο 5,2% στο σύνολο της χρονιάς.

Αλλά αυτό είναι το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, με το δυσμενέστερο σενάριο που ανακοινώθηκε επίσης να θέλει την ανάπτυξη ακόμα χαμηλότερα στο 2,8% με τον πληθωρισμό στο 7% και να μην αποκλείεται πλέον.

Advertisement

Μέσος πληθωρισμός στο 7% όμως, σημαίνει ότι οι τιμές θα τρέξουν με διψήφια νούμερα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ή και ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο του έτους συνεχίζοντας να μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Οικονομικοί αναλυτές, δεν αποκλείουν την περίπτωση να είμαστε περισσότερο κοντά σε αυτό το δυσμενέστερο σενάριο για πληθωρισμό 7% που θα ανατρέψει τη μικρή ανάπτυξη, παρά στο βασικό σενάριο.

Άλλωστε νέες κυρώσεις επιβάλλονται και κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Σε αγορές που δεν έχουν ακόμα φθάσει στο 100% της παραγωγής και της διανομής προϊόντων, έχει αποκλειστεί πλέον, ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς παραγωγής σε καύσιμα πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα, που τροφοδοτούσε όλη την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement