Εκλογές Γαλλία: Στις κάλπες του πρώτου γύρου οι πολίτες – Ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

φωτ. AP
Advertisement

Η ημέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας ξημέρωσε σήμερα, Κυριακή, 10 Απριλίου και οι Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Βαλερί Πεκρές και Ερίκ Ζεμούρ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, είναι οι Μακρόν και Λεπέν, ωστόσο, γάλλοι πολίτες και πολιτικοί αναλυτές δίνουν σημασία στη διαφορά που θα σημειώσουν στα ποσοστά τους απόψε.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος Μακρον, που διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του, κατάφερε, τις εβδομάδες πριν και μετά την έναρξη του πολέμου, να εξασφαλίσει το προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς Λεπέν, στέλνοντας, σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα  μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας «εξισορρόπησης», αφού επιχείρησε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που φαίνεται να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους γάλλους ψηφοφόρους, είναι το υψηλό κόστος ζωής που, μετά την πανδημία του κορονοϊού, ενέτεινε η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η προσέλευση αναμένεται να είναι χαμηλότερη από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν τη Λεπέν, η οποία, ένα μήνα πριν, υπολειπόταν του Μακρόν κατά 10 περίπου μονάδες, να απειλεί ανοιχτά τον δεύτερο γύρο για τον πρόεδρο.

Τα βιογραφικά και τα προγράμματα των πέντε βασικών διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας

Εμανουέλ Μακρόν

Advertisement
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

 • Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
 • Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
 • Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
 • Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
 • Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
 • Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
 • Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
 • Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν

Advertisement
Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

 • Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
 • Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
 • Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
 • Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
 • Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
 • Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές
 • Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζαν Λικ Μελανσόν

Advertisement
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει:

 • Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας
 • Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ’ αποδοχών
 • Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.
 • Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα
 • Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση
 • Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος

Βαλερί Πεκρές

Advertisement
Βαλερί Πεκρές
Βαλερί Πεκρές

Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Εγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.

Προτείνει:

 • Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
 • Αύξηση μικρών μισθών κατά 10%
 • Φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ
 • Κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία)
 • Να κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ερίκ Ζεμούρ

Έρικ Ζεμούρ
Έρικ Ζεμούρ

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006).

Advertisement

Αυτή η προεδρική του εκστρατεία είναι η πρώτη.

Προτείνει:

 • Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση,
 • Να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών»
 • Μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων,
 • Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος
 • Μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων
 • Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων,
 • Απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας διεξάγεται αύριο Κυριακή ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μιλούν για ένα πραγματικό εκλογικό ντέρμπι, όμως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται αισιόδοξος για νίκη παρά την ενίσχυση των ποσοστών της πρόθεσης ψήφου υπέρ της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν. Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο.

Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%. Ο ακροδεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές (8%).

Advertisement

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των εταιριών IFOP-Fiducial για τα μέσα ενημέρωσης Paris Match, LCI και Sud Radio, ο Μακρόν προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 26%, ακολουθεί η Λεπέν με 24% και ο Μελανσόν με 17%. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 52%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους, ωστόσο, ανέρχεται στις +/- 1,4 έως 3,1 μονάδες.

Μακρόν και Λεπέν προηγούνται με ποσοστά 26,5% και 23% αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για το France Info και την εφημερίδα Le Parisien. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε το διάστημα 6-8 Απριλίου σε δείγμα 1.709 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους +/- 1,4 έως 2,2 μονάδες. Στον δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Μακρόν με ποσοστό 53%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις αυριανές εκλογές, μολονότι ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ποντάρει και αυτός, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Advertisement

Σε περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017 με τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν πολύ οριακή νίκη στον νυν πρόεδρο με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 – 54%, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement