Πάτρα: Τα στοιχεία που δείχνουν ασφυξία στον θάνατο Μαλένας και Ίριδας

Advertisement

Οι μικροεκδορές στη μύτη της Μαλένας, το τραύμα της Ίριδας στο στοματικό βλεννογόνο, τα πανάκια που βρέθηκαν δίπλα στα δύο παιδιά και τα δεδομένα για τη δολοφονία Τζωρτζίνας, δείχνουν υπό προϋποθέσεις ασφυκτικό θάνατο… Το οροαιματηρό υγρό που βρέθηκε πάνω στο πανάκι από την κούνια που έχασε τη ζωή της η Ίριδα, ενδέχεται να δώσει απαντήσεις για τον μηχανισμό θανάτου των δύο κοριτσιών από την Πάτρα.

Όπως εξηγούν ιατροδικαστές, αυτό το υγρό, προέρχεται από εξαγγείωση, είτε δηλαδή από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχε διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, είτε από βλάβη στο πρόσωπο. Σε μια δεύτερη περίπτωση και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για την δολοφονία της Τζωρτζίνας, το οροαιματηρό υγρό προέρχεται από τους πνεύμονες και υποδηλώνει σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο…

Υπενθυμίζεται, ότι το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της Ίριδας, παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατό της. Ένα ίδιο εντοπίστηκε και δίπλα στη Μαλένα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Ρούλας Πισπιρίγκου, το κορίτσι είχε το πανάκι στο στόμα. Όταν έπαθε ανακοπή, αυτό πήγε στα… πόδια, ενώ όταν ήταν ήδη νεκρό, βρέθηκε και πάλι στο… στόμα.

«Μας ενδιαφέρει η αλήθεια»

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως πλέον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε μεγάλο ποσοστό, πως Μαλένα και κυρίως η Ίριδα, έχουν χάσει τη ζωή τους με ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου, αλλά πρέπει να είναι στέρεες και να επιβεβαιώνονται επιστημονικά. «Δεν θα ρισκάρουμε να βγάλουμε εσπευσμένα μια ιατροδικαστική έκθεση σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση επειδή το θέλουν ‘κάποιοι’, και πιέζουν γι’ αυτό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα ορθό και χωρίς αμφισβήτηση αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Θα επανεξεταστούν τα πάντα, θα συμπληρώσουμε τα όποια καινούργια στοιχεία και εάν υπάρχει διαφοροποίηση θα ενημερωθούν ανακριτικές και αστυνομικές Αρχές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των στοιχείων του ιατρικού φακέλου της Μαλένας σε συνδυασμό με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον χρόνο ολοκλήρωσης της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Ασφυκτικός μηχανισμός

Τα δεδομένα της Τζωρτζίνας, έχουν ανακατευθύνει τις έρευνες, αφήνοντας στην άκρη τα παθολογικά αίτια που είχαν διαπιστωθεί κατά τις αρχικές εκθέσεις, αλλά και από τα μεταγενέστερα πορίσματα των ιατροδικαστών τον περασμένο Μάρτιο. Η φονική στην περίπτωση της 9χρονης κεταμίνη, δεν φαίνεται να αναδεικνύεται στις τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας και της Ίριδας, με τα πρώτα δεδομένα σύμφωνα με επιστήμονες που ερευνούν τους θανάτους, να δείχνουν ασφυκτικό μηχανισμό. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως «τα παθολογικά αίτια δεν φαίνεται να είναι εκείνα που οδήγησαν στον θάνατο τα δύο παιδιά και αν δεν είναι παθολογικά, είναι σίγουρα εξωγενή».

«Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανή αιτία θανάτου, με την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια», ανέφερε στο συμπέρασμα του πορίσματος του, ο πραγματογνώμονας ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης για την Μαλένα. «Σημειώνεται, ότι αυτή η ηπατική βλάβη, εξελίχτηκε αιφνίδια, διότι δεν προκύπτει, από το ιστορικό εύρημα χρόνιας -προϋπάρχουσας ηπατικής νόσου», αναγράφεται σε άλλο σημείο του πορίσματος.

Ανάμεσα στα ευρήματα που επανεξετάζει η άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών, είναι και μικροεκδορές που είχαν διαπιστωθεί στη μύτη της Μαλένας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατροδικαστών, τα συγκεκριμένα τραύματα, είναι δύσκολο να προκλήθηκαν από τα χέρια του παιδιού, όπως υποδεικνύει το σημείο και το μέγεθός τους. Ταυτόχρονα δεν φαίνεται ότι προκλήθηκαν από κάποιο ιατρικό βοήθημα, καθώς το κορίτσι δεν φόρεσε μάσκα όσο νοσηλεύτηκε. «Αυτές οι αμυχές ήταν τόσο μικρές που ήταν ή από τα νύχια της ή από κάποιο παραμύθι, καθώς πέταγε τα χέρια της από τις κρίσεις νεύρων και τα φάρμακα που της έδιναν. Μπορεί όμως να τις κάναμε και εμείς σε μία κίνηση στο μπάνιο. Είναι τόσο μικρές και επιφανειακές…», ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ρούλα Πισπιρίγκου, όταν ρωτήθηκε για τις εκδορές.

Μηνύσεις για την αιτία θανάτου

Την ώρα που η άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών, αναζητά ενδεχόμενο εξωγενή παράγοντα πίσω από τον αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας, αφήνοντας παράλληλα στην άκρη τα παθολογικά αίτια, η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα που κατάληξε στο συμπέρασμα ότι η Μαλένα πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, προειδοποιεί με… μηνύσεις. Αφορμή σύμφωνα με τον συνήγορο της Διαμαντή Μπασαρά, η «άνευ προηγουμένου, αναίτια κατασυκοφάντηση και προσβολή της προσωπικότητάς της», με αφορμή το πόρισμα της για το θάνατο του κοριτσιού.

«Η εντολέας μου έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, όπως προβλέπει ο νόμος και η Υπηρεσία της, γι’ αυτό ήδη έχουμε συγκεντρώσει πλούσιο υλικό από τις σε βάρος της επιθέσεις και αμέσως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όλων όσοι την συκοφαντούν, αλλά και όσων κρύβονται πίσω τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνήγορος της ιατροδικαστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, «δεν υφίσταται ενδεχόμενο εσφαλμένης ιατρικής αντιμετώπισης, από τους ιατρούς του Νοσοκομείου «Παν. & Αγ. Κυριακού», όσον αφορά τη διάγνωση ηπατικής πάθησης», ενώ «επιπρόσθετα, δεν προκύπτει λάθος ιατροδικαστική διάγνωση, διότι με την Νεκροψία/Νεκροτομή, δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να αναδειχθεί σαφή αιτία θανάτου». Όπως καταλήγει ο πραγματογνώμονας: «ορθά αναγράφτηκε το μοναδικό εύρημα της ιστολογικής εξέτασης, που μπορούσε να συνδεθεί με τον θάνατο (εκτεταμένη κενοτοποιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, το οποίο συνάδει με ηπατική ανεπάρκεια)».

Η… διπλή αιτία θανάτου «δείχνει» τον μηχανισμό

«Ο θάνατος επήλθε συνέπεια υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς-πνευμονικού οιδήματος». Αυτή ήταν η αιτία θανάτου της Ίριδας, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα. Στην ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε στις 22 Μαρτίου 2021 είχε προσθέσει το πνευμονικό οίδημα στην αιτία θανάτου του βρέφους. «Δεν βάζω διπλή αιτία ποτέ. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο διατυπώθηκε όπως διατυπώθηκε, με τις κακώσεις που παρατηρήθηκαν και παραπέμπουν ασφαλώς κάπου», ανέφερε με νόημα λίγες μέρες πριν η ιατροδικαστής. Ο θάνατος της Ίριδας είχε αποδοθεί σύμφωνα με την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου, σε αγενεσία φλεβοκόμβου. Ο φλεβόκομβος, περιγράφεται ως «ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου» που αποτελούν το «φυσικό βηματοδότη της καρδιάς». Αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες, ήταν οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ και από τον νέο γύρο που διενεργήθηκε δεν φαίνεται να προκύπτουν ίχνη κεταμίνης ή άλλης ουσίας με αντίστοιχη δράση.

«Η ιατροδικαστική έκθεση για τον συγκεκριμένο θάνατο είναι πλήρης. Όπως είπα δεν αφορά την εμφάνιση νέων στοιχείων αλλά την συνδυαστική μελέτη των θανάτων», τόνισε στην εφημερίδα «Γνώμη», η Αγγελική Τσίολα, που θα καταθέσει μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξετάσεων, ενώπιον των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Ακόμα και τα ευρήματα που μέχρι σήμερα θεωρούνται «ξεκάθαρα», έχουν τεθεί υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προέκυψαν στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, για να φανεί αν κάποιος εξωγενής παράγοντας «κρύβεται» πίσω από τον αιφνίδιο χαμό των άλλων δύο παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση της Ίριδας, είχαν παρατηρηθεί στοιχεία αποξήρανσης γύρω από τα χείλη, ενώ επίσης διαπιστώθηκε τραύμα στο στοματικό βλεννογόνο, ευρήματα που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχών, οι οποίες αναζητούν τα στοιχεία που είναι πολύ πιθανόν να αναδείξουν εγκληματική ενέργεια, με διαφορετικό μηχανισμό θανάτου θανάτου, ίσως από το ίδιο πρόσωπο…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement