Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι της CIA για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν μετά τη βύθιση του Moskva

Advertisement

Οι στρατιωτικές ήττες που υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται το Κίεβο και αρκετές δυτικές χώρες, μπορεί να οδηγήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, στη χώρα αυτή, υποστήριξε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς.

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά «δεν έχουμε δει στ’ αλήθεια απτές ενδείξεις όπως ανάπτυξη (πυρηνικών όπλων) ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες μας», συνέχισε ο επικεφαλής της κυριότερης υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε με ακροατήριο φοιτητές του πανεπιστημίου Τζόρτζια Τεκ.

Advertisement

«Προφανώς είμαστε πολύ ανήσυχοι. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα γίνει πιθανός ο πυρηνικός πόλεμος», πρόσθεσε.

Η Ρωσία διαθέτει πολλά –γύρω στα 2.000, υπολογίζουν οι Αμερικανοί– λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα, και το στρατιωτικό δόγμα της θεωρητικά δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος για την ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση.

Ωστόσο η υπόθεση αυτή προϋποθέτει πως «το NATO θα επενέβαινε» στον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό «δεν είναι κάτι που προβλέπεται, όπως έχει πει με σαφήνεια ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)», πρόσθεσε.

Advertisement

Ο κ. Μπερνς, άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, είπε εξάλλου πως δεν μπορεί να βρει αρκετά σκληρά λόγια για να περιγράψει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι κατ’ αυτόν «ρεβανσιστής», «ξεροκέφαλος», «απόστολος της αντεκδίκησης», βυθισμένος στην πορεία των ετών σε ένα «εκρηκτικό μείγμα παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας» και «καθημερινά δείχνει πως μια δύναμη σε πτώση μπορεί να είναι εξίσου αποσταθεροποιητική με μια δύναμη σε άνοδο».

Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε τη βοήθεια που δίνουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στις ουκρανικές δυνάμεις ζωτικής σημασίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τις αμερικανικές κατηγορίες για «φρικιαστικά εγκλήματα» πολέμου ρώσων στρατιωτικών στην Μπούτσα, που η Μόσχα απορρίπτει κάνοντας λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» των γεγονότων.

Στην ίδια ομιλία, ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε τις «φιλοδοξίες» της Κίνας, μεγάλου ανταγωνιστή των ΗΠΑ σε κάθε πεδίο, «πολύ απειλητικές».

Advertisement

Νύχτα βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πρακτικά όλη τη χώρα.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά).

Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα για τις εκρήξεις αυτές μέχρι στιγμής. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Advertisement

2.550 άμαχοι έφυγαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Πέμπτη

Κάπου 2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται σφοδρές μάχες χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, νωρίς σήμερα.

Περίπου 2.300 άνθρωποι έφθασαν στη Ζαπορίζια (νότια), ανάμεσά τους 290 κάτοικοι της Μαριούπολης, που κινήθηκαν με ίδια μέσα, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Άλλοι 220 άνθρωποι έφθασαν στην πόλη από την περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Advertisement

Ο πόλεμος που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου περνά σε νέα φάση, καθώς ρωσικά στρατεύματα αναμένεται να εξαπολύσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν όλο το Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ.

Ζελένσκι: «50 μέρες πολέμου και αντίστασης»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Advertisement

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα. Επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Αφηγήθηκε πως θυμάται την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε», είπε.

Πολλοί τον παρότρυναν να φύγει, συνέχισε. «Συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία», αλλά δεν γνώριζαν «τους Ουκρανούς, πόσο γενναίοι είναι» και πόση αξία δίνουν στην ελευθερία «να ζούμε όπως θέλουμε». Ευχαρίστησε ταυτόχρονα όλους όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ανέφερε παράλληλα ότι έπειτα από αυτές τις 50 μέρες βλέπει αλλιώς πολλούς ξένους ηγέτες. Εξήρε τη «μεγάλη γενναιοδωρία» κάποιων, παρότι οι χώρες τους δεν είναι πλούσιες, την αποφασιστικότητα άλλων, που δεν τους έπαιρναν σοβαρά. Ταυτόχρονα στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών που του έδωσαν την εντύπωση, είπε, πως είναι ανίσχυροι.

Advertisement

Βυθίστηκε το ρωσικό καταδρομικό Moskva

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Advertisement

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού σε λιμάνι.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Advertisement

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement