Τουρκία: Διπλωματικός «έρωτας» Ερντογάν με πέντε πρώην «εχθρούς»- Μεγάλο κίνητρο το ενεργειακό

Advertisement

Διαβλέποντας ότι η Ευρώπη αναζητά νέες πηγές αλλά και νέους διαδρόμους ενέργειας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματίζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε ενεργειακό διακομιστή ακόμα και αν αυτό χρειαστεί να αποκαταστήσει σχέσεις με παραδοσιακούς εχθρούς του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Οπως μάλιστα αναφέρει το Al Monitor, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Υπουργός Ενέργειας Μεχμέτ Ντονμέζ αναμένεται να επισκεφθούν το Ισραήλ το επόμενο διάστημα. Το ταξίδι του Τσαβούσογλου μάλιστα τοποθετείται είτε στα τέλη του Απριλίου είτε στις αρχές του Μαϊου, έχει ήδη «κλείσει» δηλαδή.

Την ίδια ώρα η Αγκυρα θα επιχειρήσει ανοίγματα σε μία σειρά από άλλες χώρες με τις οποίες την χώριζαν πολλά τα τελευταία χρόνια. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σαουδική Αραβία η οποία έχει ήδη άρει το ανεπίσημο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη χώρα μέσα στην περίοδο του Ραμαζανίου ενώ θα μεταβεί-αργότερα-και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Advertisement

Παράλληλα, η Τουρκία κάνει ή θα κάνει ανοίγματα τόσο στην Αίγυπτο όσο και σ’ ένα μεγάλο εχθρό της, την Αρμενία, παρά το γεγονός ότι στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ πήρε φανερά, βοηθώντας ακόμα και με όπλα, το μέρος του Αζερμπαϊτζάν (με το καθεστώς του οποίου μάλιστα έχει προνομιακές σχέσεις).

Ακόμα και με το ιρακινό Κουρδιστάν, η Αγκυρα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους. Ο Πρωθυπουργός, Μασρουρ Μαρζανί επισκέφθηκε την Τουρκία την Παρασκευή και είχε επαφές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τον Ερντογάν και αλλους αξιωματούχους. Τον προηγούμενο μήνα ο Μαρζανί είχε ανακοινώσει ότι το ιρακινό Κουρδιστάν θα γίνει στο εγγύς μέλλον εξαγωγέας φυσικού αερίου για το υπόλοιπο Ιράκ, την Τουρκία και φυσικά την Ευρώπη.

Η Τουρκία θα επιχειρήσει να επωφεληθεί πολλαπλώς. Και αποκτώντας φυσικό αέριο σε νορμάλ τιμές και βοηθώντας στη μεταφορά του προς την Ευρώπη έστω και αν οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος παραμένουν πολλές ακόμα και από τεχνικής άποψης.

Advertisement

Είναι πάντως σαφές ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε καθεστώς διπλωματικής απομόνωσης όπως κάποιοι στην Ελλάδα ισχυρίζονται. Μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement