Βουλευτές ΝΔ σε βέρτιγκο: «Τον χειμώνα, θα χορεύουμε τον χορό του Ζαλόγγου»

Advertisement

Ορατή δια γυμνού οφθαλμού είναι πλέον η νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο για την πλήρη ανατροπή όλων των σχεδιασμών που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και κυρίως η ενεργειακή κρίση και οι αβάστακτες αυξήσεις στις τιμές πρωτίστως του ηλεκτρικού ρεύματος και δευτερευόντως στα καύσιμα και στα βασικά τρόφιμα.

Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επέλεξε να ανατρέψει μία άγραφη πολιτική παράδοση, σχολιάζοντας ευθέως τα τεκταινόμενα στο εσωκομματικό συνέδριο άλλου κόμματος, και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της εύλογης αγωνίας που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα – οι οποίες μάλιστα, έπιασαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ – στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνεται η ανησυχία για την επαναλαμβανόμενη δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, καθώς όλες οι αναλύσεις, σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο, καταμαρτυρούν ότι τα δύσκολα όχι μόνο δεν έχουν περάσει, αλλά είναι μπροστά και θα διαρκέσουν απροσδιόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Οι βουλευτές μιλούν πλέον ανοιχτά για τη δυσκολία να ερμηνεύσουν την επιμονή του κ. Μητσοτάκη για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, παρά το γεγονός ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Διατηρούν, ωστόσο, μία μικρή ελπίδα, να μεταβάλει ο πρωθυπουργός άποψη και να αποδεχθεί τις εισηγήσεις που δέχεται, αρκετά πιεστικά, όπως λένε οι πληροφορίες, για τον χρόνο των εκλογών. «Αν μας βρει ο χειμώνας, θα χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου» λένε και ευελπιστούν να επικρατήσει το ένστικτο επιβίωσης και να προκηρύξει ο πρωθυπουργός εκλογές το φθινόπωρο, που ούτως ή άλλως, ο κυβερνητικός βίος θα έχει μπει στην τελευταία χρονιά του.

Η «ανεμοδούρα» των βουλευτών

Έχουν, μάλιστα, μια «ανεμοδούρα» για να μετρήσουν το κλίμα. «Αν παρά τις δεδομένες αρρυθμίες και τη δυσαρέσκεια για κάποια από τα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, δεν προχωρήσει σε ανασχηματισμό μέχρι το καλοκαίρι, τότε είναι πολύ πιθανό να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο» εκτιμούν.

Στην πλειονότητά τους πάντως κατανοούν ότι δεν μπορεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν το τέλος Αυγούστου, οπότε θα έχει φανεί αφετέρου αν τουριστικά το καλοκαίρι ανταποκρίθηκε στις αυξημένες προσδοκίες και αφετέρου αν δεν υπάρξει επανάληψη του περσινού σκηνικού, με τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Advertisement

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, κυκλοφορεί και ένα ακόμα σενάριο : Αυτό των μεμονωμένων διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα – όπως, δηλαδή, έχει γίνει μέχρι σήμερα – και της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο. Αν προκριθεί αυτή η λύση, τότε το πιθανότερο είναι κάποιοι από τους τεχνοκράτες υπουργούς να αντικατασταθούν με πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να «τρέξει» το σχήμα στις εκλογές, με τις λιγότερες, ωστόσο, εσωτερικές γκρίνιες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement