Τους δείκτες της πανδημίας που θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση της πανδημίας που έρχεται παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, ο δείκτης που παρακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας έχει αρχίσει να μειώνεται σταθερά.
Ο κ. Ζαούτης είπε πως τα κρούσματα που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από το δεύτερο στέλεχος της Όμικρον, που έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
«Και τα λύματα δείχνουν μείωση ιικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Ζαούτης.
Παράλληλα, εξήγησε ότι ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.
Παρουσίασε δε τους δείκτες που αναμένεται να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

«Όλα τα κρούσματα προέρχονται από την Όμικρον 2 που σχετίζεται με την χαμηλή νοσηρότητα και ακόμη πιο χαμηλή πιθανότητα θανάτου. Μείωση παρατηρείται και στις νοσηλείες», ανέφερε.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.
Μείωση υπάρχει και στον απόλυτο αριθμό θανάτων.
Όπως τόνισε, όλα τα κράτη έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν testing.
Επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πριν ένα μήνα υπήρχε αύξηση στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά. Ωστόσο μετά από 4 εβδομάδες παρουσιάστηκε μείωση στα παιδιά που πήγαιναν σχολείο.
Παρόμοια πορεία στην επιδημιολογική εικόνα υπήρξε και στα παιδιά 4-11 ετών.
Βάσει των δεδομένων που έδειξε, καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά κατά τη διάρκεια των δύο self test στα σχολεία.
Θνησιμότητα
Όλη η βιβλιογραφία κλείνει πως την έρευνα της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, η οποία ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των θανάτων σε μία περιοχή και του αναμενόμενου αριθμού θανάτου εκείνη τη χρονική περίοδο.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ως προς τον αριθμό θανάτων μεταξύ κρατών εξαιτίας μίας σειρά παραγόντων.