Πώς μπορεί να μπει ένα “stop” στη διακίνηση φαρμάκων από το διαδίκτυο (βίντεο)

Advertisement

Εκσυγχρονισμός του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και επιπρόσθετα εργαλεία που θα κάνουν τις αρχές ακόμη πιο αποτελεσματικές απέναντι στο κυβερνοέγκλημα, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση φαινομένων που αφορούν αναζητήσεις φαρμακευτικών ουσιών ή ακόμη και ψευδεπίγραφων φαρμακευτικών ουσιών μέσω διαδικτύου από ανθρώπους που αγνοούν σύσταση και παρενέργειες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν βλάβες ή ακόμη και το θάνατο ατόμων του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τον Υποστράτηγο ε.α. της ΕΛΑΣ και πτυχιούχο Νομικής του ΑΠΘ με ειδικότητα σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος, Γιώργο Παπαπροδρόμου, ο οποίος μιλά στο GRTimes.

«Το θέμα αυτό από το 2011 απασχολεί σε ανώτατο επίπεδο το Συμβούλιο της Ευρώπης, η σύμβαση για τα φάρμακα δηλαδή, γνωστή και ως «Medicrime Convention». Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η χώρα μας δεν την έχει ενσωματώσει στο Δικαιϊκό της Σύστημα, όμως η πληροφόρηση που έχω είναι ότι η εισήγηση του ΕΟΦ και του αρμόδιου υπουργείου είναι θετική. Ευελπιστώ ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει πραγματικότητα διότι, όπως ανέφερα πρόσφατα και σε ένα άρθρο μου, «ποτέ δεν είναι αργά». Έστω και τώρα είναι σωστό, η χώρα μας να ενσωματώσει στο σύστημά της, αυτό που άλλες Πολιτείες πράττουν. Στη γειτονιά μας, σχεδόν όλες οι χώρες το έχουν κάνει, π.χ. η Ιταλία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Κύπρος και η Τουρκία ακόμη και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Νιγηρία και το Μαρόκο, ενώ χθες (21/4) το επικύρωσε και η Λιθουανία» αναφέρει στο GRTimes, ο κ. Παπαπροδρόμου.

Σε ερώτηση για το τι χρειάζεται ώστε να μπει ένα stop στην αναζήτηση, την παραγγελία και την αγορά επιβλαβών ουσιών μέσω διαδικτύου, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το ένα θέμα αφορά τον ορισμό του θεσμικού πλαισίου. Από εκεί και πέρα όμως, η κατανόηση του φαινομένου που λέγεται κυβερνοχώρος και διαδίκτυο είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Δεν είναι τόσο απλό. Ακριβώς λόγω αυτής της πολυπλοκότητας του έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα και σε επίπεδο τεχνολογίας, αλλά και από άποψη απουσίας ενός εναρμονισμένου θεσμικού πλαισίου, αφού κάθε γωνιά του παγκόσμιου χωριού, δηλαδή τα κράτη έχουν το δικό τους κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο δε μπορεί να παρακολουθήσει χρονικά την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Advertisement

Για τη χώρα μας, είναι ευτυχής συγκυρία που βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο πλαίσιο και μια προτεραιοποίηση που αναγκάζει τη χώρα μας να ενσωματώσει κανονισμούς και οδηγίες με κατάλληλη τεχνοκρατική διαδικασία και ωριμότητα κοινωνικού δημοκρατικού διαλόγου. Επίσης, στους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου, αναφέρομαι δηλαδή στις διωκτικές αρχές, τόσο στις αστυνομικές που σηκώνουν το κύριο βάρος με εμφανή αποτελέσματα κατά τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων της Europol και της Interpol (επιχείρηση Pangea), αλλά και στις τελωνειακές , το επίπεδο είναι υψηλό. Άρα, δεν υστερούμε σε τίποτα από τις άλλες χώρες σ’ ότι αφορά την επιχειρησιακή μας ικανότητα».

Μπαίνει σε διακινδύνευση το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η δημόσια Υγεία

Όπως αποκαλύπτει ο Γ. Παπαπροδρόμου στο GRTimes, όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους αναζητήσεις με αποτέλεσμα να βλάψουν συνανθρώπους, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια Υγεία. «Φυσικά και ένα τέτοιο άτομο μπορεί να θέσει σε διακινδύνευση το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία. Καταλαβαίνετε ότι ο νομοθέτης στην Ελλάδα έχει καταστήσει ένα καθεστώς αυστηρό αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο, όπου ο καθένας από συγκεκριμένες πηγές, είτε αυτό λέγεται φαρμακείο, είτε λέγεται νοσοκομείο θα βρει αυτό που χρειάζεται για την περίπτωσή του και πάντοτε με την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο η Πολιτεία και συνταγματικά και με τη θέσπιση νόμων οφείλει και προσπαθεί να προστατέψει. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ενημέρωσης αλλά και της ευαισθητοποίησης. Δεν πρέπει να προβαίνουμε μόνο σε απαγορεύσεις. Πρέπει να είμαστε και ενήμεροι. Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να ξεκινά από το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Αναφερόμενος στο το αν μπορούν οι αρχές να παρακολουθούν τις αναζητήσεις όταν αυτές αφορούν φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα ο Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ αναφέρει πως πρωταρχικός στόχος είναι «να δούμε το διαδίκτυο ως βήμα ελεύθερης έκφρασης. Άλλο θέμα είναι εάν τελικά ένα άτομο έχει πρόσβαση σε κάποια σκευάσματα και άλλο είναι η αναζήτηση στα πλαίσια μιας επιστημονικής έρευνας. Ουαί και αλλοίμονό μας, εάν εμποδίσουμε την έρευνα. Τώρα από εκεί και πέρα το τί κάνει ο καθένας αγγίζει και αφορά την Πολιτεία όταν οι πράξεις θίγουν έννομα αγαθά. Να ξέρετε όμως ότι το κυβερνοέγκλημα στρέφεται κυρίως κατά των συμφερόντων της ίδιας της κοινωνίας. Εμείς ως κοινωνία πολιτών, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της πρόσβασης, αρκεί αυτό να μην είναι σε βάρος οποιουδήποτε συνανθρώπου».

Advertisement

Σημασία στην πρόληψη – Η καταστολή σημαίνει αποτυχία

Τέλος σχετικά με το πόσο «πίσω» μπορεί να φτάσει σε επίπεδο διαδικτύου η έρευνα των αρχών ώστε να καταφέρουν να φτάσουν άμεσα στην εξιχνίαση κυβερνοεγκλημάτων, ο κ. Παπαπροδρόμου σημειώνει: «Θεωρώ ότι υπάρχει η τεχνογνωσία από υπηρεσίες που λειτουργούν με πρότυπα ISO, βάσει διεθνών standarts κάτι που δεν το ξέρει ο κόσμος. Όταν λοιπόν κάποιος μπαίνει στο μάτι της δικαιοσύνης, υπάρχουν οι θεσμοί εκείνοι που μπορούν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι οι περιπτώσεις κυβερνοεγκλημάτων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα και μέρα με τη μέρα, θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός από την Πολιτεία έτσι ώστε να ενισχυθούν και οι υποδομές της. Θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μηνύματα των καιρών και τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να βρουν τη χώρα μας πιο προετοιμασμένη. Στέκομαι λοιπόν περισσότερο στο θέμα της πρόληψης και όχι της καταστολής. Η καταστολή σημαίνει αποτυχία και απουσία οράματος».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement