Θεσσαλονίκη: Κρατήσεις για το βράδυ της Μ. Παρασκευής μετά τον επιτάφιο – Ανάσα στην εστίαση

Advertisement

Αισιοδοξία μετά από πολύ καιρό επικρατεί στον κόσμο της εστίασης, εν μέσω της εορταστικής περιόδου και εν αναμονή της πρωτομαγιάς και του καλοκαιριού, με τους επαγγελματίες του κλάδου να βλέπουν ήδη θετικά σημάδια με τις προκρατήσεις που υπάρχουν στα εστιατόρια για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης ανέφερε στο ThessToday.gr πως το ευοίωνο κλίμα προκύπτει καθώς από τον επόμενο μήνα και μετά από μπαράζ μέτρων αναχαίτισης του κορωνοϊού, στην εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός πέραν της χρήσης μάσκας από το προσωπικό.

«Περιμένουμε να δουλέψουμε την πρωτομαγιά, 1 και 2 Μαΐου, στην επίσημη αργία. Πιστεύουμε ότι από την 1η Μαΐου θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα γιατί μετά από 26 συνεχόμενους μήνες με περιοριστικά μέτρα, για πρώτη φορά δεν έχουμε κανένα μέτρο, πέραν του περιορισμού των μασκών για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν αποστάσεις, μπορούν οι ανεμβολίαστοι να μπουν σε εσωτερικούς χώρους και πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά το καλοκαίρι. Όπως και πέρυσι που ανοίξαμε στις 3 Μαΐου μετά το Πάσχα, πήγε πολύ καλά η εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement
Κίνηση στην εστίαση μετά από την περιφορά του επιταφίου

Ενώ όσον αφορά τις κρατήσεις της Μ. Παρασκευής αναμένεται να δώσουν απόψε το βράδυ μια σημαντική ανάσα στην εστίαση μετά από την περιφορά του επιταφίου, καθώς για τις επόμενες μέρες οι εστιάτορες δεν περιμένουν κίνηση, αφού το Πάσχα παραδοσιακά η πλειονότητα των μαγαζιών είναι κλειστή και οι περισσότεροι περνούν την ημέρα οικογενειακά.

«Θα κυκλοφορήσει ο κόσμος μετά από τον επιτάφιο. Θα υπάρχει ένα γέμισμα στα μαγαζιά. Αυτές οι μέρες γενικά είναι καλύτερες συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε μεγάλη πτώση του τζίρου λόγω του πολέμου και της ακρίβειας. Επειδή τώρα ο κόσμος πληρώνεται από τα ταμεία, παίρνει επιδόματα κ.λπ, βλέπουμε κίνηση».

Αύξηση τιμών 10% στα fast food, 6 – 7% στα εστιατόρια

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανατιμήσεις και το πόσο επηρέασαν τις τιμές των εστιατορίων, ο κ. Επιτροπίδης απάντησε πως οι επαγγελματίες του κλάδου απορρόφησαν όσο ήταν εφικτό τις αυξήσεις στην πρώτη ύλη. Όπως επεσήμανε: «Ο κόσμος προσπάθησε να απορροφήσει όσο το δυνατόν τις ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα, αλλά στα fast food έγινε μια αύξηση 10%. Δηλαδή από 3€ πήγε στα 3,30€ το σάντουιτς και στις ταβέρνες σημειώθηκε αύξηση στο 6 – 7%. Ένα ζευγάρι που θα πλήρωνε από 15€ και 15€, 30€ σε ένα εστιατόριο, τώρα θα δώσει 32€. Ενώ τα κρέατα και μόνο πήραν 10% αύξηση. Πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων υλών είχαν αύξηση 20 – 30% και η ηλεκτρική ενέργεια πήγε έως και 300% πάνω».

Για την ενέργεια συγκεκριμένα επεσήμανε ότι οι εστιάτορες ζήτησαν ενίσχυση από την κυβέρνηση και κατέθεσαν αίτημα για επιδότηση 50% στην ρήτρα αναπροσαρμογής και πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. «Όσοι επιβίωσαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση και από την πανδημία, τώρα έχουν τις αυξήσεις στην ενέργεια, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί δύσκολα να ανταπεξέλθει, βλέποντας τους λογαριασμούς να αυξάνονται. Κάποιος δηλαδή που είχε 2.000€ λογαριασμό στο ρεύμα, του ήρθε τώρα 6.000€. Αν του έρθει στο επόμενο τετράμηνο λογαριασμός 6.000€ πάλι ή και παραπάνω καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement