Εκλογές Γαλλία: Ψήφο στον Μακρόν από τη Liberation, με επίκληση στην «Κόλαση» του Δάντη

Advertisement

«Μόλις περάσει τις πύλες της Κόλασης, ο Δάντης κατακλύζεται από τις κραυγές εκείνων που έφτασαν εκεί επειδή, σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, αρνήθηκαν να πάρουν θέση: αυτοί είναι οι «νωθροί».

Κανείς δεν θέλει αυτές τις ψυχές, ούτε καν ο Εωσφόρος, και έτσι καταδικάζονται να περιφέρονται γυμνές στον προθάλαμο της Θείας Κωμωδίας, τσιμπημένες από σφήκες και αλογόμυγες. Ορισμένοι προσπαθούν να εξηγήσουν την ουδετερότητά τους ως προσεκτικά μελετημένη ιδεολογική επιλογή. Ο ποιητής τους καταδικάζει να τρέχουν μάταια σε κύκλους πίσω από ένα λάβαρο που δεν αντιπροσωπεύει τίποτα».

Με αναφορές στη Θεία Κωμωδία του Δάντη ξεκινά το editorial της Liberation, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν Μακρόν. Τα επιχειρήματα της εφημερίδας στρέφονται σε αυτούς που σκέφτονται να ρίξουν «λευκό» ή να απέχουν καθώς ο Μακρόν δεν έχει καταφέρει να τους πείσει. Ωστόσο, η εφημερίδα της Αριστεράς επιμένει ότι η αντιφασιστική ψήφος στις εκλογές της Γαλλίας θα είναι η ψήφος υπέρ του Μακρόν.

Advertisement

Τα επιχειρήματα της Liberation

«Ο απερχόμενος πρόεδρος έπεισε λιγότερους από 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους στον πρώτο γύρο, αλλά φαίνεται πεπεισμένος ότι θα επανεκλεγεί χάρη στις θέσεις του και όχι χάρη στην ψήφο των δημοκρατών των οποίων φαίνεται να αρνείται μέχρι και την ύπαρξη. Αλλά αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο αυτός ο δεύτερος γύρος πρέπει να γίνει ένα αντιφασιστικό δημοψήφισμα και μόνο μια μαζική ψήφος για τον Μακρόν θα το καταφέρει. Τα στοιχεία είναι τρομερά: από 17,8% για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2002, με 20% αποχή, η ψήφος της ακροδεξιάς έχει προχωρήσει στη Γαλλία και αντιπροσωπεύει το 34% των ψήφων το 2017 για την κόρη του, με 25% αποχή. Εάν οι ψηφοφόροι ενισχύσουν αυτήν την τρομακτική τάση, θα επιτρέψουν τουλάχιστον στην ακροδεξιά να είναι σε θέση να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, ξεκινώντας από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα»

Και αυτό είναι το αισιόδοξο αποτέλεσμα. Γιατί ακόμα κι αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν τη νίκη με διαφορά 10 μονάδων, αυτά τα στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική που θα εξαπατούσε τους δημοσκόπους. Είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να δούμε να πραγματοποιείται. Ποια θα ήταν η χρησιμότητα της ρητορικής όλο το χρόνο υπέρ των μεταναστών, τα δημόσιων σχολείων ή της βιοποικιλότητας, εάν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα τη μοναδική ημέρα που μια μαζική κινητοποίηση είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει το σενάριο καταστροφής μίας ξενοφοβικής προέδρου;

Οπότε ναι, είναι αλήθεια: πολλά από τα μέτρα του απερχόμενου προέδρου στρέφονται ενάντια στην κοινωνία και τα πολεμήσαμε ανηλεώς. Αλλά αυτή η πολιτική της δεξιάς, δεν μπορεί να συγκριθεί με την είσοδο της Μαρίν Λεπέν στο παλάτι των Ηλυσίων. «Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα», μας προειδοποιεί ο Δάντης μπροστά σε αυτόν τον προθάλαμο δειλών και νωθρών ανθρώπων. Το λέμε λοιπόν σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ: μπροστά στο ενδεχόμενο νίκης της ακροδεξιάς στη Γαλλία, δεν είναι δυνατή η αποχή, είναι αδύνατο να ψηφίσουμε λευκό, πρέπει να ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement