Το μέτρο που έχουμε ξεχάσει και ισχύει μέχρι 1η Ιουνίου

Advertisement

Το πολυαναμενόμενο «Πάσχα στο χωριό» έφτασε, τα αστικά κέντρα άδειασαν και οι περισσότεροι έφυγαν προς κάθε προορισμό, έπειτα από δύο χρόνια με αυστηρά μέτρα περιορισμού και lockdown.

Μία εβδομάδα έμεινε για τα τελευταία εναπομείναντα μέτρα της πανδημίας, με την κατάργησή τους να κρατάει τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η άρση θα γίνει σε δύο στάδια, την Πρωτομαγιά με την κατάργηση των πιστοποιητικών και την 1η Ιουνίου με την κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Με την «μεγάλη φυγή» του Πάσχα, παρατηρήθηκε πως υπάρχει ένα ακόμα μέτρο που έχουμε ξεχάσει, εδώ και καιρό και δεν είναι άλλο από την υποχρεωτική μάσκα στο ΙΧ αυτοκίνητο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο επισύρει και πρόστιμο.

Το τελευταίο ΦΕΚ πριν την «μέχρι νεωτέρας» κατάργηση των μέτρων αναφέρει χαρακτηριστικά:

Advertisement

«Σε όλα τα μέσα μεταφοράς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εξαιρουμένων των επιταβηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.»

Έτσι, όπως τονίζεται, αν δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες οι επιβάτες στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ταξίδια και τη μετακίνηση εκτός νομού, αλλά και για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, όπως γίνεται δηλαδή στα ταξί, που ο οδηγός αλλά και ο επιβάτης φορά πάντα μάσκα.

Η κατάργηση των μέτρων σε ημερομηνίες

  • Από 15 Απριλίου καταργήθηκε το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
  • Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο το οποίο όμως θα επαναξιολογηθεί από 1η Σεπτεμβρίου
  • Από 1 Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα
  • Από 1 Μαΐου θα είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
  • Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%
  • Από 1 Ιουνίου καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν αργότερα

Ποια μέτρα έχουν καταργηθεί για το Πάσχα

Η αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα έγινε στις αρχές Απριλίου με τις νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης που επέστρεψαν τα «προνόμια» των πλήρως εμβολιασμένων σε πολίτες που έκαναν μόνο δύο δόσεις ή είχαν νοσήσει θεωρούνταν για δύο ή τρεις περισσότερους μήνες. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που είχε εκδοθεί:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement