Γκάγκα για ηπατίτιδα σε παιδιά: Κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Advertisement

Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας, επεσήμανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και Γιατρός Μίνα Γκάγκα.

Όπως εξήγησε, στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς.

Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κοροναϊό, επιβεβαίωσε η κα Γκάγκα.

Advertisement

Τόνισε, ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.

Τι λέει παιδοηπατολόγος

Η Ινώ Καναβάκη παιδίατρος και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά, φέρεται να υπάρχει συσχέτιση με κάποιον αδενοϊό ωστόσο δεν εντοπίστηκε σε όλα τα παιδιά που έχουν διερευνηθεί.

Για την ηλικία των κρουσμάτων ηπατίτιδας τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγραφεί σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας.

Advertisement

Εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Η παιδίατρος τόνισε ακόμη ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση και πάρει την πορεία της ηπατικής ανεπάρκειας απαιτείται ακόμα πιο εντατική αντιμετώπιση. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, κάποια χρειάζονται μεταμόσχευση. Από τα 170 περιστατικά που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως, το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Advertisement

Αναμένουμε νεότερα σύντομα και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement