99 χρόνια από τα εγκαίνια του ιστορικού Wembley

Advertisement

Eνενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από τα εγκαίνια του Wembley. Ήταν 28 Απριλίου 1923, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος E’, εγκαινίασε το γήπεδο-σύμβολο όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρο.

Το 1880, το πάρκο του Wembley είχε γήπεδα ποδοσφαίρου και κρίκετ, στίβο, σιντριβάνια, τεχνητούς καταρράκτες, πεζόδρομους και πολλούς κήπους.

Χτίστηκε μέσα σε 300 ημέρες και είχε συνολικό κόστος 750 χιλιάδες λίρες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου, με αντιπάλους Μπόλτον και Γουέστ Χαμ, καταγράφοντας  ρεκόρ συμμετοχής 126.047 θεατών. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, με τους φιλάθλους να «ξεχειλίζουν» από τις εξέδρες έως δίπλα στον αγωνιστικό χώρο.

Advertisement

Στη μεγάλη λίστα κορυφαίων αγώνων που φιλοξενήθηκαν, ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1966 και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τέσσερις φορές.
Στάδιο της εθνικής ομάδας Αγγλίας, φιλοξένησε επίσης μεγάλες μη αθλητικές εκδηλώσεις, με συναυλίες από τους καλύτερους τραγουδιστές στον κόσμο: το Live Aid του 1985 ήταν ιστορικό.

Το στάδιο έκλεισε το 2000 και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε το 2003 για να ανοίξει το δρόμο για το νέο Wembley, που εγκαινιάστηκε το 2007.  Χτίστηκε στο χώρο του αρχικού σταδίου, ανήκει στο διοικητικό σώμα του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), μέσω της θυγατρικής της Wembley National Stadium Ltd (WNSL).
Με 90.000 θέσεις, είναι το μεγαλύτερο στάδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη, πίσω από το Camp Nou στη Βαρκελώνη, που διαθέτει 99.354 θέσεις.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement