Η ΕΕ «βαφτίζει το ψάρι κρέας» και πληρώνει τον Πούτιν κανονικά σε ρούβλια

φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ
Advertisement

Την αντίθεση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην γίνει η επόμενη πληρωμή στη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, εξέφρασαν σήμερα υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει σε ρούβλια», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Αν και πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυτή την κίνηση της ΕΕ ως χαστούκι στον Ρώσο πρόεδρο, ωστόσο σύμφωνα με το ρωσικό μηχανισμό, που έχει ανακοινωθεί, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank (η οποία δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις) για τις εισαγωγές τους σε ευρώ. Η ρωσική τράπεζα, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος των πελατών, θα μετατρέψει τις καταθέσεις σε ευρώ σε ρούβλια, σε έναν δεύτερο λογαριασμό που ανοίγει για λογαριασμό του πελάτη, για την πληρωμή στη συνέχεια της Ρωσίας.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε εκδώσει επίσημη τεχνική καθοδήγηση, παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική τεχνική που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε έσοδα δισεκατομμυρίων από φυσικό αέριο για να στηρίξει το νόμισμά της και την οικονομία της, δήλωσαν κράτη-μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι σύμβουλοι της Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Gazprombank -που θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να κλείσει το παραθυράκι-, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον υφιστάμενο μηχανισμό πληρωμής για το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα μια καταστροφική διακοπή των αποστολών προς το μπλοκ.

Advertisement

Έτοιμοι για πληρωμές σε ρούβλια οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης προετοιμάζονται ούτως ώστε να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού αερίου που επιθυμεί το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία. Μεταξύ αυτών και δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη.

Το διάταγμα του Πούτιν προβλέπει το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην τράπεζα της Gazprom, έναν σε ξένο νόμισμα (ευρώ ή δολάρια) και έναν σε ρούβλια, ενώ η Gazprombank θα είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των ξένων νομισμάτων στο ρωσικό και για τη μεταφορά των χρημάτων στην Gazprom.

Advertisement

Αυτό το σύστημα αναμένεται να υιοθετήσει και η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει στη Ρωσία αν θα πληρώσει σε ρούβλια τη δόση στις 20 Μαΐου, τότε εκτός από την τροφοδοσία, θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της Gazprom, του ρωσικού κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής, ανέφεραν ανωνυμες πηγές στους FT.

Η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες, ώστε να πάρει τις αποφάσεις της, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement