Πάτρα: Από το «μηδέν» οι έρευνες για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Advertisement

«Όλα από την αρχή», στην υπόθεση της Πάτρας και την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό, διερευνούν τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου, της Μαλένας και της Ίριδας, οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι έμπειροι επιστήμονες, δεν θα λάβουν υπόψη τους τις προηγούμενες εκθέσεις και όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν από το «μηδέν», σαν τα δύο κορίτσια να πέθαναν χθες.

Νέες νεκροψίες, νεκροτομές, ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις σε σύγχρονα εργαστήρια, επανέλεγχος ιατρικού ιστορικού και εκ νέου απεικόνιση φωτογραφικού υλικού αναμένεται με την ολοκλήρωση τους να οδηγήσουν τους ιατροδικαστές σε νέα πορίσματα, με στόχο την αποφυγή λαθών, που δεν αποκλείεται να έγιναν σε αρχικό στάδιο.

Advertisement

Αστυνομικές και δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι, «αυτό που ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η αλήθεια», επισημαίνοντας ότι οι ιατροδικαστές διενεργούν τον νέο κύκλο εξετάσεων, χωρίς να επηρεάζονται από φήμες, δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εμφανίσεις «ειδικών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προκαταρκτική έρευνα που έχει ανατεθεί στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, σημειώνει τις απαραίτητες ενέργειες που θέλει να γίνουν, χωρίς όμως να δεσμεύει τους αστυνομικούς να «ανοίξουν» την έρευνα στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτων των δύο παιδιών.

Νέες εξετάσεις για Μαλένα και Ίριδα

Ο νέος κύκλος εργαστηριακών ελέγχων, έχει ξεκινήσει με τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις από τα πλακίδια οργάνων των δύο παιδιών. Στην περίπτωση της Μαλένας, αυτές επικεντρώνονται στο συκώτι και τα νεφρά που βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Advertisement

Αντίστοιχες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν και στην περίπτωση της Ίριδας, με τους επιστήμονες όμως που διερευνούν τα αίτια θανάτου, εκτιμούν ότι το 6 μηνών βρέφος έχασε τη ζωή του από ασφυξία.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το πανάκι που εντοπίστηκε στην κούνια της Ίριδας, το οποίο παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατό του παιδιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οροαιματηρό υγρό που υπήρχε πάνω του, είτε έχει προέλθει από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχε διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, είτε από τους πνεύμονες και υποδηλώνει σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα το τραύμα στο στόμα, εξετάζεται αν δημιουργήθηκε συνέπεια βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού, και έχει προέλθει από χέρι, δάκτυλα ή νύχια.

Οι νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι χρονοβόρες, καθώς οι επιστήμονες επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία τις εκτιμήσεις τους για διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, όπως έχουν «διακρίνει» από τα πρώτα ευρήματα. Σύμφωνα με αυτά δεν αποκλείουν ο μηχανισμός να άλλαζε ανάλογα με το χώρο εκδήλωσης της πιθανής εγκληματικής ενέργειας και τον βαθμό αντίδρασης των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι Μαλένα και Τζωρτζίνα πέθαναν στο νοσοκομείο, ενώ η Ίριδα στην κούνια της στο σπίτι της οικογένειας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement