Ποινικές ευθύνες ΡΑΕ στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Advertisement

Η Αρχή εγκαλείται πως δεν έχει προβεί στους αναγκαίους ελέγχους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, στην οποία η Ελλάδα κατέχει σταθερά πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας, στη λήψη μέτρων εναπαφοράς σε αποδεκτά επίπεδα.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τον παραλογισμό των λογαριασμών ρεύματος κατά την Κουμουνδούρου είναι δεδομένες και απαράγραπτες. Αποτυπώνονται δε, στην ελεύθερη πτώση της ΝΔ σε όλες τις μετρήσεις, αλλά και στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω των πρωτοφανών οικονομικών αδιεξόδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να περιορίζεται στις πολιτικές ευθύνες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι στα ηγετικά κλιμάκια που εκτιμούν ότι μπορεί να προκύπτουν πιθανότατα και ποινικές ευθύνες, πρωτίστως για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή στη ΡΑΕ δεν ήταν τυχαία. Η ουσία της συμπυκνώθηκε στο ερώτημα που έθεσε προς το ΔΣ της Αρχής πίσω από τις κλειστές πόρτες: «Τι γίνεται με τα ουρανοκατέβατα κέρδη; Ολοκληρώσατε την άσκηση υπολογισμού τους;». Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως οι υπέρογκοι λογαριασμοί έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τον Αύγουστο του 2021, όταν η ΔΕΗ εφάρμοσε για πρώτη φορά τη «ρήτρα Μητσοτάκη», τη ρήτρα δηλαδή αναπροσαρμογής. Έκτοτε έχουν περάσει 9 μήνες, οι λογαριασμοί που φθάνουν στα σπίτια ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το μηνιάτικο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αποκοπές ρεύματος σε χιλιάδες καταναλωτές και η ΡΑΕ ακόμα… μελετάει την άσκηση για τα ουρανοκατέβατα κέρδη, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Έχουν περάσει 45 μέρες από την αναγκαστική παραδοχή Μητσοτάκη πως τα υπερκέρδη τελικά υπάρχουν και ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του μετά την επίσκεψη στη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου οι καθυστερήσεις και απροθυμία που έχει επιδείξει η ΡΑΕ μέχρι στιγμής επί της ουσίας παρατείνουν την αισχροκέρδεια, από την οποία ως επί τω πλείστον κερδισμένη βγαίνει η ΔΕΗ από τους παραγωγούς, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια επί ΝΔ λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση της χρηματιστηριακής της αξίας. Χαρακτηριστικό είναι πως το ρεύμα που παράγεται από υδροηλεκτρικά ή λιγνιτικά δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο, ωστόσο «χρεώνεται» με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην οριακή τιμή συστήματος, αυτή δηλαδή που κοστίζει το ακριβότερο ρεύμα από φυσικό αέριο. Τα κέρδη αυτά ενσωματώνονται στα κατά την Κομισιόν «ουρανοκατέβατα κέρδη».

Advertisement

Επιπλέον, από την προφανή καθυστέρηση στον προσδιορισμό των υπερκερδών που αποδέχεται ως υπαρκτά η ΡΑΕ, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η αναδρομική φορολόγηση και ουσιαστικά χαρίζονται τα υπερκέρδη. Πίσω από τις καθυστερήσεις αυτές παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά ενέργειας διαπιστώνουν μια συντονισμένη προσπάθεια Κυβέρνησης και ΡΑΕ, να κρυφτούν τα υπερκέρδη πίσω από τους ισολογισμούς και τα λογιστικά «μαγειρέματα».

Ως εκ τούτου, η Αρχή εγκαλείται πως δεν έχει προβεί στους αναγκαίους ελέγχους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, στην οποία η Ελλάδα κατέχει σταθερά πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας, στη λήψη μέτρων εναπαφοράς σε αποδεκτά επίπεδα, καθώς και σε ενδεχόμενα εναρμονισμένων πρακτικών με ενορχήστρωση μάλιστα από την ίδια τη ΔΕΗ.

Πέραν αυτού, ένα από τα σημεία στα οποία στέκονται οι αρμόδιοι της Κουμουνδούρου, είναι το γεγονός ότι η απόφαση για επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής μετακυλίει το 100% του ρίσκου στον καταναλωτή.

Advertisement

Καθώς και ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα το σύνολο της ενέργειας περνά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και δεν συνάπτονται σχεδόν καθόλου διμερή συμβόλαια, πρακτική η οποία ακολουθείται σε άλλες χώρες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Δηλαδή Κυβέρνηση και ΡΑΕ θεωρούν αποδεκτό, εύλογο και σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, όλη η ενέργεια θα περνάει από τις spot αγορές, με τις ακατανόητες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις και εκτοξεύσεις τιμών που περνάνε αυτούσιες, ή ακόμα και προσαυξημένες στον καταναλωτή. Και προφανώς δεν έχει σχεδιαστεί από Κυβέρνηση και ΡΑΕ, ούτε καν συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάποιο μέτρο για την πραγματική ενεργοποίηση της προθεσμιακής αγοράς και την σύννομη λειτουργία του Target Model, όπως κάνουν χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement