Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19:00: «Κλείδωσαν» τα μέτρα για το ρεύμα

Advertisement

Σήμερα στις 19:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τελικά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 08:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κυβέρνηση προχωρά στην άρον-άρον ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα, στην οποία οδηγήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Advertisement

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, ενδεικτική της σπουδής του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι την Τρίτη τοποθετούσαν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στο ενδιάμεσο από την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Αμπού Ντάμπι μέχρι την αναχώρησή του στις 15 Μαΐου για τις ΗΠΑ, και χθες, αιφνιδίως έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα νέο τηλεοπτικό μήνυμα.

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ εφόσον θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί και σε μέρος του 2023, οπότε το κόστος θα ανέβει.

Η στήριξη που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, αναμένεται να είναι οριζόντια για όλους και θα παρέχει «ομπρέλα» προστασίας για καταναλώσεις πολύ πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα που ίσχυε ως σήμερα, ενώ πιθανότατα θα αφορά τις κύριες αλλά και τις εξοχικές κατοικίες.

Advertisement

Αυτά που μένουν να αποσαφηνιστούν σήμερα είναι τα εξής:

  • Για πόσο διάστημα θα παραταθεί η επιδότηση των λογαριασμών; Θα αφορά μόνον τον Μάιο ή θα παραταθεί και τον Ιούνιο;
  • Tι όριο θα έχει το πλαφόν στην χονδρική και η παράλληλη κρατική στήριξη των παραγωγών ενέργειας και κυρίως από πότε θα αρχίσει να ισχύει; Από τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο ή αργότερα;
  • Ποια θα είναι η πρόβλεψη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής;

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement