Επιδότηση 600 ευρώ στο ρεύμα: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις – Τα νέα μέτρα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Επίδομα ως 600 ευρώ θα λάβουν οι πολίτες μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να μειωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις και να κάνουν αίτηση για την επιδότηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αναλυτικά, μέσα από έναν οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων, μπορείτε να δείτε τι χρειάζεται να κάνετε για να εισπράξετε την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα:

1. Για ποιο διάστημα ισχύει η αναδρομική επιδότηση λογαριασμών ρεύματος;

Αφορά στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα επιστραφεί από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Advertisement

2. Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης ρεύματος;

Δικαιούχοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης είναι μέχρι 600 ευρώ

3. Τι ισχύει για κύριες και εξοχικές κατοικίες;

Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

4. Πώς εισπράττω το ποσό της επιδότησης;

Η πίστωση θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Advertisement

5. Πού μπορώ να ξοδέψω το ποσό της επιδότησης που θα λάβω;

Δεν θα υπάρχει περιορισμός στη διάθεση του ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Καθένας θα μπορεί να διαθέσει το ποσό όπου επιθυμεί.

6. Πώς κάνω αίτηση για επιδότηση;

Η αίτηση για επιδότηση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι δικαιούχοι θα καταχωρούν τα απαραίτητα στοιχεία.

7. Τι στοιχεία θα δηλώσω στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Τα βασικά στοιχεία της αίτησης των δικαιούχων που θα πρέπει να καταχωρήσουν στην αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι:

Advertisement
  1. Ο αριθμός του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος
  2. Ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου της επιδότησης.

8. Για ποια στοιχεία θα γίνει διασταύρωση;

Το σύστημα θα διασταυρώνει:

  1. Το αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
  2. Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  3. Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
  4. Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή. Π.χ. οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν ήδη λάβει εκπτώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό εξ αυτών αφορά στην περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.
  5. Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  6. Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

9. Τι ισχύει για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο;

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα.

10. Τι αλλάζει από τον Ιούλιο και μετά;

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο σύστημα που θα αποσυνδέονται οι διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο από το ηλεκτρικό ρεύμα. Η διάρκεια αυτού του μέτρου ανακοινώθηκε ότι θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Advertisement

11. Τι ισχύει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής; Μπαίνει πλαφόν στους λογαριασμούς;

Με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και στη λιανική αγορά ενέργειας, αναμένεται να σταθεροποιηθούν οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, θέτοντας έτσι ένα έμμεσο πλαφόν.

Χωρίς να καταργείται, αναστέλλεται στην πράξη η ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούνται προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να θέσουν υπό νομική αμφισβήτηση το μέτρο.

12. Πώς θα δείτε από τον λογαριασμό ρεύματος τι επιδότηση δικαιούστε – Πότε μπαίνει «κόφτης»;

Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαΐου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιδότηση για το ρεύμα τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Advertisement

Για τους λογαριασμούς αυτής της περιόδου οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίζουν τι δικαιούνται. Αυτό μπορεί να γίνει αφού αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Αυτά τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραδείγματα:

  1. Εάν τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει, ο καταναλωτής θα λάβει επιδότηση 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  2. Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  3. Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

13. Τελικά πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος με τα νέα μέτρα;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το σύστημα που προωθεί αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος.

Οι εύλογες τελικές τιμές καταναλωτής θα ρυθμιστούν στη βάση ενός νέου τρόπου υπολογισμού που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, με βάση το μεταβλητό κόστος των παρόχων ενέργειας.

Advertisement

Στόχος είναι να καλυφθούν κατά 70% έως 80% οι αυξήσεις επί των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος προ της κρίσης.

14. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να μειώσω τον λογαριασμό ρεύματος;

Όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.

Επίσης, από το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, αναμένεται να ξεκινήσεις το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».

Advertisement

Το σχέδιο θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων των επιχειρήσεων.

15. Τι θα γίνει με τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας;

Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν μέρισμα αλληλεγγύης. Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ειδικό τέλος ύψους 90%.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement