Αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή των μέτρων σε ανεμβολίαστους

Advertisement

Από την αρχή που ανακοινώθηκε η κατάργηση των μέτρων, είχε ξεκαθαριστεί: Εμβολιασμένοι και -ειδικά- ανεμβολίαστοι θα δουν τα μέτρα να επιστρέφουν εφόσον χρειαστεί. Από τι θα εξαρτηθεί όμως; Και πότε θα γίνει αυτό;

Η άρση, πάντως, συνδέθηκε με το τέλος της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλάδους. Ίσως, λοιπόν, μία τέταρτη δόση εμβολίου, εφόσον γίνει και αυτή υποχρεωτική για να μπαίνει κανείς στους συγκεκριμένους χώρους, να φέρει ξανά τους ίδιους περιορισμούς και έναν ακόμα χειμώνα αποκλεισμών σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού.

Και παρότι η συζήτηση για μία αναμνηστική δόση ολοένα και αραιώνει, δεν σταματά, πραγματικά, ποτέ σαν σενάριο. Στις τελευταίες της δηλώσεις, μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε στην ΕΡΤ:

Advertisement

«Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και πιθανότατα το Φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη».

Μέχρι πότε έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Στο φθινόπωρο συγκλίνουν όλες οι δηλώσεις. Εξάλλου, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αλλά και αρνητικών rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων όπου είναι απαραίτητο, έχει σε πρώτη φάση ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα:

  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα.
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Δηλαδή, συνολικά, τέσσερις μήνες θα περάσουν χωρίς μέτρα και έπειτα, από τέλος καλοκαιριού, θα επαναξιολογηθούν.

Τα «άχρηστα» πιστοποιητικά από Σεπτέμβριο

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το οποίο δεν έχει φύγει από το τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών, θα φέρει μεγάλες ανατροπές και σε πάρα πολλούς μερικώς εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Οι νέες ημερομηνίες λήξης που δόθηκαν στα πιστοποιητικά πριν από το Πάσχα έφεραν χαλάρωση χωρίς υποχρεωτικά rapid test. Όμως, μέχρι το φθινόπωρο, η διάρκειά τους θα έχει λήξει αφού με νέο ΦΕΚ έχει καθοριστεί ως εξής:

Advertisement
  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Το ένα μέτρο που παραμένει το καλοκαίρι στους ανεμβολίαστους

Το rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Μετά από πολλούς μήνες που διενεργούσαν δύο rapid test κάθε εβδομάδα για την εργασία τους, από 1η Μαΐου είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν μόνο ένα. Και αυτό, όμως, ισχύει μέχρι νεωτέρας. Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πριν μερικές μέρες πως «εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement