Ο υψηλός πληθωρισμός σπρώχνει προς τα πάνω τα ενοίκια

Advertisement

Αυξήσεις στα ενοίκια, προβλέπεται ότι θα δούνε οι μισθωτές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών, εξ’ αιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού με αποτέλεσμα, υψηλότερα ενοίκια και αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, να επιβαρύνουν σημαντικά το «πακέτο» ενός από τα κυριότερα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού ή μίας επαγγελματικής στέγης.

Tην εκτίμηση αυτή διατύπωσε στο GRTimes.gr o κ. Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης, πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορ. Ελλάδος αλλά και του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, εξηγώντας ότι σε κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο που υπογράφεται, προβλέπεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος μετά τον πρώτο ή, το πολύ, τον δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με τον πληθωρισμό  και ένα επιπρόσθετο 1%-2%, στο ρυθμό αύξησής του.

«Όταν ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 2%-3%, μία τέτοια αναπροσαρμογή μπορούσε σχετικά εύκολα να καλυφθεί από τον ενοικιαστή. Τώρα που είμαστε κοντά στο 10%, η αναπροσαρμογή του μισθώματος κατά +11%-12%, οπωσδήποτε θα συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση για τους ενοικιαστές, οι οποίοι δεν έχουν και πολλά περιθώρια να βρούνε φθηνότερη στέγη.

Advertisement

«Αν στο αυξημένο κόστος στέγης, προστεθεί και το αυξημένο κόστος  κατανάλωσης ενέργειας,  τότε αυτή η λεγόμενη «δαπάνη για το σπίτι» ή «δαπάνη για το γραφείο», επιβαρύνεται κατά πολύ», επισήμανε ο κ. Γεωργάκος προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι να δούμε αυξήσεις στις τιμές που ζητούνται για την ενοικίαση προσφερόμενης στέγης.

Άτονη η ζήτηση για μικρά γραφεία

Κάνοντας γενικότερη αναφορά στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων αλλά και βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Γεωργάκος υποστήριξε ότι οι τιμές για τα ενοικιαζόμενα γραφεία, στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, είναι χαμηλές επειδή η ζήτηση για γραφειακούς χώρους κάτω των 150 τ.μ., είναι περιορισμένη.

«Πράγματι, υπάρχει ζήτηση για σύγχρονα γραφεία αλλά για μεγάλους χώρους και από μεγάλες εταιρείες. Στα γραφεία των λίγων σχετικά τετραγωνικών, τα γραφεία δηλαδή που μισθώνουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τιμές κρίνονται πολύ χαμηλές αφού ξεκινούν από 4 ευρώ/τμ. και φθάνουν ως τα 6-7 ευρώ/τ.μ. Και η άτονη ζήτηση οφείλεται στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι πολυάριθμες ομάδες επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Advertisement

«Γεγονός είναι ότι τα μισθώματα αυτών των χώρων, στην αναπτυσσόμενη Θεσσαλονίκη, είναι χαμηλά, πολύ χαμηλότερα των τιμών που υπάρχουν σε βαλκανικές πόλεις όπως η Σόφια και το Βελιγράδι. Στη Σόφια τα γραφεία εκμισθώνονται προς 10-12 ευρώ/τ.μ. και στο Βελιγράδι έχουν ήδη πιάσει τα 12 ευρώ/τ.μ.

«Εάν βελτιωθούν οι συνθήκες για το επιχειρείν και στη χώρα μας, συνολικότερα, τότε οι τιμές των γραφείων προς μίσθωση θα πρέπει να αυξηθούν στα 12-15 ευρώ/τ.μ.», δήλωσε ο κ. Γεωργάκος.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ακίνητα που τα τελευταία χρόνια είχαν αξιοποιηθεί ως διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking), πολύ πιθανόν να ξανατοποθετηθούν στην αγορά σαν χώροι γραφείων, που μάλιστα θα είναι ανακαινισμένοι και θα διαθέτουν ιδιαίτερο wc και κουζινάκι για τους χρήστες.

Advertisement

«Να λάβουμε υπόψη μας ότι κατά κύριο λόγο, τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργήθηκαν σε ακίνητα που παλιότερα ήταν βιοτεχνικοί και γραφειακοί χώροι κι’ οι οποίοι, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επειδή έμεναν κλειστοί, αξιοποιήθηκαν αλλάζοντας χρήση. Όταν θα υπάρχει λοιπόν ζήτηση για μικρά και μεσαία γραφεία, άρα και καλύτερες αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες, είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν και πάλι χρήση, όπως είδαμε να συμβαίνει με τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που βγήκαν στην αγορά ως ενοικιαζόμενη, μακροχρόνια, κατοικία».

Η βραχυχρόνια μίσθωση, υπογράμμισε ο κ. Γεωργάκος, μπορεί να αποφέρει έσοδα- ανάλογα με το σημείο και την τιμή διάθεσης- αλλά συνεπάγεται και κόστη συντήρησης για τον ιδιοκτήτη  όπως και φροντίδα, κάτι που αρκετοί πλέον θέλουν να  αποφύγουν.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement