Πούτιν από Κόκκινη Πλατεία: Η Δύση ήταν έτοιμη να εισβάλει στα εδάφη μας

Advertisement

Για προσπάθεια της Δύσης να εισβάλλει στα «εδάφη της Ρωσίας», έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη του ομιλία του, με αφορμή την παρέλαση για τη μεγάλη «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945 στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Αν και τα σενάρια ήθελαν τον Ρώσο πρόεδρο είτε να ανακοινώνει επίσημα την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία είτε να κηρύσσει τη νίκη του ρωσικού στρατού, ωστόσο ο Πούτιν απηύθυνε μία έμμεση απειλή προς τη Δύση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πούτιν, απέτισε φόρο τιμής στις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια συνδέοντας την τότε επιτυχία με τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.

Advertisement

«Αγωνίζεστε για τον λαό στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στις καρδιές όλων μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ουκρανία, τόνισε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μοναδική απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για προσπάθεια εισβολής της Δύσης στα εδάφη της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας πως «εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας».

Advertisement

«Η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το ΝΑΤΟ προκαλούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών όπως σε άλλες χώρες», υποστήριξε.

Δείτε εικόνα από την παρέλαση στη Μόσχα:

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα είναι μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος.

Advertisement

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετούσαν υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Το γνωστό και ως «Ιπτάμενο Κρεμλίνο» είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών με τις λεπτομέρειες να εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Περίπου 11.000 στρατιωτικο παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Advertisement

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement